Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Lajčak stigao u Beograd da nas privoli na revidiranu ZSO?

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić i Miroslav Lajčak
Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2023
Pratite nas
Pokušavaju da nas privole da pristanemo na revidiranu Zajednicu srpskih opština, i na taj način razvodne ono što je potpisano u Briselu a čemu je garant Evropska unija.
Ovo je mišljenje Vladislava Jovanovića, bivšeg ambasadora Srbije pri Ujedinjenim nacijama (UN) i diplomate u penziji, posle sastanka srpskog predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom koji boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu.
Vučić je rekao da je razgovor bio težak i sadržajan i da će se razgovori nastaviti.
Vučić je takođe istakao da je tema bila formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) i drugi potrebni koraci u cilju normalizacije odnosa Srba i Albanaca.

Hoće da nam nametnu zapadnu ZSO

Jovanović stiče utisak da poseta Lajčaka ima prevashodno za cilj da pokuša da nas privikne da ćemo dobiti nešto manje od ZSO po Briselskom sporazumu.
„To mislim jer je tokom posete Prištini Lajčak pomenuo nekih 15 različitih modela po Evropi po kojima bi mogla da se formira ZSO, a s obzirom da su te primere predočili albanskoj strani očekujem da će biti isto i sa nama. Drugim rečima, ono što je dogovoreno sa preciznim ovlašćenjima i nadležnostima ZSO u Briselu se na neki način razvodnjava time što se uzimaju elementi iz sličnih slučajeva koji postoje u Evropi,“ kaže Jovanović.
Jovanović napominje da treba obratiti pažnju da se pomenute paralele evropskih modela zajednica kose sa briselskom ZSO jer su svedeni na nešto mnogo manje od ZSO koja je dogovorena davnih dana u Briselu sa Evropskom unijom (EU).
„Tu se sada otvaraju dva pitanja: jedno je da Briselski sporazum koji je postignut ne samo da deset godina nije primenjen od strane Prištine, već se dovodi u vezu sa procesom njegovih izmena i dopuna. Sam proces dovođenja u pitanje integralnosti tog sporazuma je korak nazad, a ako u njega počnu da se unose i izbacuju elementi koji odgovaraju Zapadu i Prištini ispada da se sadašnji tekst obaveza koji je utvrđen Briselu 2013, i 2015. godine revidira,“ objašnjava naš sagovornik.

Revizija Briselskog sporazuma

Doduše, kako kaže, to se još nije desilo mada je taj proces revizije sugerisan samim tim to se to pitanje otvara kao pitanje koje tek treba rešavati.
„To je korak unazad i psihološki i politički i zbog toga ZSO u našim očima treba da bude duplo uvećana kao nešto veoma značajno da bismo mi mogli u nekom trenutku da prihvatimo i kao kompenzaciju za Kosovo u UN-u,“ smatra Jovanović.
Jovanović veruje da se upravo ovakvim stvarima najavljuje tiha revizija postojećeg i precizno utvrđenog sporazuma o ZSO koji bi morao da se sprovede onako kako je i predviđen.
Inače, Miroslav Lajčak je pre Beograda boravio u Prištini, gde je razgovarao sa premijerom privremenih kosovskih institucija Kosova Aljbinom Kurtijem sa kojim je, kako je rekao, imao konstruktivan i veoma važan razgovor o implementaciji mape puta za primenu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, i dodao da je sastanak ispunio njegova očekivanja i da „dobro razume“ kakva su očekivanja Kosova.

Korak unazad u pregovorima

S druge strane, iz Prištine se opet čulo da neće prihvatiti Zajednicu srpskih opština dogovorenu Briselskim sporazumom, na čemu Beograd insistira zbog čega srpskoj strani „nije jasno“ o čemu treba da razgovara u Ohridu s obzirom da Beograd neće priznati kosovsku nezavisnost ni dati saglasnost na ulazak Kosova u UN, ali ni odustati od ZSO po Briselskom sporazumu.
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je i da njegovi savetnici proučavaju 15 modela za formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, koje je predložio specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
Posle sastanka sa Kurtijem, slovački diplomata je kazao i da dve strane moraju da se dogovore o Implementacionom aneksu, jer Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije bez toga neće biti pravno obavezujući. Lajčak je takođe 10. marta izjavio da veruje da će Sporazum biti sproveden bar delimično, ako ne u potpunosti, navodeći da će značajan uspeh biti i usaglašavanje "u dobrom delu" mape puta.
Vučić i Kurti će se, kako je najavljeno, 18. marta sastati u Ohridu u okviru dijaloga uz posredstvo EU, a u fokusu sastanka, čiji je domaćin visoki predstavnik EU Žozep Borelj, biće finalizacije Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.
Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) najavila je da će Borelj i Lajčak u Ohridu prvo imati odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem, a da će potom uslediti zajednički trilateralni.
Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2023
SRBIJA
„Pre Ohrida ću reći šta mislim i šta nam je činiti“: Vučić danas i sutra sa Lajčakom
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2023
SRBIJA
Iznenadni zapadni manevar usred Prištine: Lajčak i zvanično ubio Briselski sporazum
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2023
SRBIJA
Kurti: Proučavamo 15 modela za formiranje ZSO koje je predložio Lajčak
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala