- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Monasi odbili da napuste Kijevsku lavru: Ovo nije 1917. godina

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaKijevsko-Pečerska lavra
Kijevsko-Pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2023
Pratite nas
Monasi Ukrajinske pravoslavne crkve, Moskovske patrijaršije (UPC-MP) neće se iseliti iz Kijevo-pečerske lavre, rekao je njen namesnik mitropolit Pavel (Lebed) u video poruci objavljenoj na Jutjub kanalu Lavre.
„Ne nameravamo da se iselimo i nećemo, jer sada postoje zakoni koji su na strani čoveka. To što nam prete, da će se obračunati sa nama – ovo nije 1917. godina“, rekao je on.
Mitropolit je podsetio da monasi „nisu kolaboranti“, već „građani svoje države“. Mnogi u Lavri žive od 1988. godine (tada se u manastiru pojavila monaška zajednica) i monasi nemaju gde da odu, u slučaju iseljenja.
Mitropolit je izrazio mišljenje da je iseljenje monaha „tek tako za 10 dana“ bezakonje i izrazio nadu da, pre svega, sami vernici neće dozvoliti takav razvoj događaja.
O iseljenju manastira UPC MP iz Lavre objavljeno je 10. marta. Teritorija manastira se nalazi pod upravom nacionalnog istorijskog spomenika Kijevo-pečerska lavra.
Ugovor u zakupu će biti raskinut 29. marta, pošto je međuresorna radna grupa, formirana ukazom predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, „utvrdila da je manastir prekršio uslove ugovora o korišćenju državne imovine.
UPC MP je raskid ugovora o zakupu nazvala ultimatumom bez pravnog osnova. Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril apelovao je na papu Franju i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da spreče proterivanje monaha iz Lavre.
Kijevsko-Pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2023
RUSIJA
Iguman Kijevske lavre: Mi smo drugi Jerusalim - od Ukrajine počinje apokalipsa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala