- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Zabrinjavaju zahtevi da monasi napuste Kijevsko-pečersku lavru

© Sputnik / Alexey Kudenko / Uđi u bazu fotografijaKijevsko-pečerska lavra u Kijevu
Kijevsko-pečerska lavra u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2023
Pratite nas
Zahtevi Ukrajine da monasi napuste Kijevsko-pečersku lavru izazivaju zabrinutost, to je neprihvatljivo, svetska zajednica treba da odgovori u skladu sa tim, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
„Izaziva (zabrinutost). To je apsolutno neviđen odnos prema predstavnicima crkve, Ruske pravoslavne crkve. Ovo smatramo neprihvatljivim. Smatramo da bi svetska zajednica trebalo da adekvatno reaguje na tako nečuvenu odluku“, rekao je Peskov novinarima odgovarajući na pitanje da li zabrinjava pogoršanje situacije oko Kijevsko-pečerske lavre, konkretno, činjenica da ukrajinske vlasti zahtevaju od monaha da napuste manastir.
Nacionalni istorijski spomenik „Kijevsko-pečerska lavra“ je 10. marta obavezao monahe kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve da napuste zdanja koja mu pripadaju do 29. marta.
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril se 11. marta obratio religioznim liderima i međunarodnim delatnicima s porukom o situaciji u Kijevsko-pečerskoj lavri, navodeći da je cilj ukrajinskih činovnika progon monaha kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve i ocenio da je reč o represivnim merama. Patrijarh se, pored ostalih, obratio i papi Franji.
Kijevsko-Pečerska lavra u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2023
MULTIMEDIJA
Hiljade vernika kanonske UPC okupljeno u Kijevsko-pečerskoj lavri /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala