- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Glavni zadatak Rusije: Ne dozvoliti sukob nuklearnih država

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi
Ministarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2023
Pratite nas
Nedopuštanje bilo kakvog sukoba nuklearnih država je zadatak ruske diplomatije u sadašnjoj etapi, pošto je ona puna rizika od eskalacije, izjavio je predstavnik Ministarstva inostranih poslova Rusije Aleksej Drobinin u intervjuu časopisu „Problemi nacionalne strategije“ Ruskog instituta za strateška istraživanja.
„U sadašnjoj etapi pred diplomatijom je novi stari zadatak – da se ne dozvoli bilo kakav sukob nuklearnih država, koji nosi najviše rizike od eskalacije, a čija je verovatnoća zbog nerazumnih dejstava naših oponenata znatno porasla“, rekao je Drobinin.
Prema njegovim rečima, Zapad danas ruši mehanizme kolektivne bezbednosti koji su izgrađeni u 20. veku.
„Arogantno i destruktivno ponašanje (Zapada) dovelo je u duboki ćorsokak Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), podrilo sistem sporazuma o kontroli nad naoružanjem, doprinelo pojavi novih žarišta i u celini znatno povećalo pretnje opštoj bezbednosti“, rekao je Drobinin.
On je dodao da o tome svedoče rast vojnih troškova SAD i njihovih saveznika, kao i njihova vojna pomoć Ukrajini i „ubrzana remilitarizacija Nemačke i Japana“ koju sprovodi Vašington.
„Budimo otvoreni: ukrajinska kriza i ono što joj je prethodilo očigledno demonstriraju nespremnost zapadnih kolega da rade na zajedničkoj izgradnji sistema kolektivne bezbednosti. Iako postulat o nedeljivosti bezbednosti u globalnoj i regionalnim razmeram niko nije ukidao, oni više vole da ga ignorišu i svesno su krenuli ka eskalaciji“, ocenio je diplomata.
Prema njegovim rečima, izgradnja stabilnije arhitekture bezbednosti biće moguća samo u slučaju da „SAD i njihovi sateliti odustanu od nasilne dominacije“ i da Zapad shvati da mirna koegzistencija s drugim zemljama, uključujući Rusiju, Kinu, Iran, Severnu Koreju – nema alternativu.
„To nije lako postići dok geopolitičke okolnosti tome ne doprinesu“, zaključio je Drobinin.
Ministarstvo odbrane Rusije je objavilo snimak lansiranja krstarećih raketa Moskit sa brodova Pacifičke flote u Japanskom moru. - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2023
RUSIJA
Američki obaveštajci: Rusija ima najveći i najmoćniji nuklearni arsenal na svetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala