- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američki obaveštajci: Rusija ima najveći i najmoćniji nuklearni arsenal na svetu

© Sputnik / Ilьdus Gilяzutdinov / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo odbrane Rusije je objavilo snimak lansiranja krstarećih raketa "Moskit" sa brodova Pacifičke flote u Japanskom moru.
Ministarstvo odbrane Rusije je objavilo snimak lansiranja krstarećih raketa Moskit sa brodova Pacifičke flote u Japanskom moru. - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2023
Pratite nas
Rusija ima najveći i najmoćniji nuklearni arsenal na svetu, koji nastavlja da povećava i modernizuje, navodi se u godišnjem izveštaju američke obaveštajne zajednice „O globalnim pretnjama“ SAD.
„Rusija ima najveći i najmoćniji arsenal nuklearnog oružja. Ona nastavlja da širi i modernizuje svoje kapacitete u oblasti nuklearnog naoružanja“, navodi se u dokumentu koji je objavljen u vezi sa saslušanjima u specijalnom komitetu za obaveštajne poslove Senata američkog Kongresa na kojima šefovi nacionalnih obaveštajnih službi govore javno, a zatim i iza zatvorenih vrata.
Autori izveštaja ističu da Rusija „nastavlja da unapređuje“ nuklearne rakete dugog dometa, kao i podvodne sisteme za isporuku koji su u stanju da „zaobiđu američke sisteme PRO“.
Pored toga, kako se navodi u dokumentu, Rusija „gomila i modernizuje“ nestrateško oružje koje može da nosi „kako nuklearne tako i nenuklearne bojeve glave“.
Autori smatraju da Moskva pomenuto naoružanje smatra „sredstvima za obuzdavanje protivnika, kontrolu eskalacije mogućih borbenih dejstava i suprotstavljanje konvencionalnim snagama SAD i njihovih saveznika“.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 21. februara objavio da Moskva obustavlja učešće u Sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju (START), ali da ne istupa iz njega. On je naglasio da pre nego što se ponovo pokrene pitanje nastavka rada u okviru tog sporazuma ruska strana treba da razume kako će u njega biti uračunati arsenali ne samo SAD, nego i drugih nuklearnih država, članica NATO-a, odnosno Francuske i Velike Britanije. Putin je 1. marta potpisao zakon o obustavljanju učešća Rusije u START-u.
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2023
RUSIJA
Stejt department: Sada je nemoguće govoriti o produženju START-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala