- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Stejt department: Sada je nemoguće govoriti o produženju START-a

© AP Photo / Charles DharapakZgrada Stejt departmenta
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2023
Pratite nas
Razgovor o produžavanju Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju (START) nakon 2026. godine nije moguć s obzirom na aktuelnu obustavu učešća Rusije u njemu, izjaivo je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.
„To pitanje je u velikoj meri ispred događaja, jer je Moskva objavila da obustavlja svoje učešće u sporazumu, a čak ni pre toga, kako smo otkrili, Moskva ga tehnički nije ispunjavala. Pre nego što počnemo da govorimo o onome što će se dogoditi 2026. godine i o potencijalnom novom sporazumu, želeli bismo da se usredsredimo na to da se Moskva vrati njegovom ispunjavanju, šti je u skladu s interesima Amerikanaca, Rusa i celog sveta“, rekao je Prajs novinarima.
Prema njegovim rečima, Moskva lako može da se vrati ispunjavalju Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju, a za to je neophodno samo dozvoliti inspekcije njenih nuklearnih objekata.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 21. februara objavio da Moskva obustavlja učešće u START-u, ali da ne istupa iz njega. On je naglasio da pre nego što se ponovo pokrene pitanje nastavka rada u okviru tog sporazuma ruska strana treba da razume kako će u njega biti uračunati arsenali ne samo SAD, nego i drugih nuklearnih država, članica NATO-a, odnosno Francuske i Velike Britanije. Putin je 1. marta potpisao zakon o obustavljanju učešća Rusije u START-u.
Ruski ambasador u Vašingtonu: Ne potpirujemo proteste, to je antiruska propaganda - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2023
RUSIJA
Antonov: Evo šta SAD treba da urade kako bi START funkcionisao
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala