- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Antonov: Evo šta SAD treba da urade kako bi START funkcionisao

© Sputnik / Mihail Turgiev / Uđi u bazu fotografijaRuski ambasador u Vašingtonu: Ne potpirujemo proteste, to je antiruska propaganda
Ruski ambasador u Vašingtonu: Ne potpirujemo proteste, to je antiruska propaganda - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2023
Pratite nas
Da bi stvorile uslove za povratak na puno funkcionisanje rusko-američkog Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START), Sjedinjene Američke Države moraju da preispitaju agresivnu antirusku politiku, smatra ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.
On je istakao da „Vašington za sada nije spreman čak ni na simbolične pozitivne gestove u tom pogledu“.
Ambasador je naglasio da Sjedinjene Američke Države, prema proceduri koja nije usaglašena sa Rusijom, objavljuju da su lanseri podmorničkih balističkih raketa i teški bombarderi nesposobni da nose nuklearno oružje.
Prema njegovim rečima, SAD nisu dozvolile ruskim inspektorima da provere rezultate sprovođenja „konverzije opreme“ i istakao da Vašington već dugi niz godina krši centralne odredbe sporazuma.
Diplomata je takođe istakao da Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba još nije stupio na snagu krivicom SAD.
Ponašanje Sjedinjenih Država prate i druge države od kojih zavisi sudbina ovog Sporazuma, ocenjuje Antonov.
Ruski predsednik Vladimir Putin održao je 21. februara tradicionalno obraćanje Saveznoj skupštini. On je tom prilikom saopštio da Rusija obustavlja svoje učešće u sporazumu START, ali da ne izlazi iz njega. Putin je istakao da nuklearne arsenale nemaju samo SAD sa kojima je potpisan sporazum, nego i zemlje NATO-a poput Francuske i Velike Britanije.
START je jedini rusko-američki režim kontrole nuklearnog naoružanja koji ističe 2026. godine. Moskva i Vašington su počeli da dogovaraju parametre budućeg sporazuma o ograničenju nuklearnog naoružanja, ali je dijalog prekinut nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.
Američke nuklearne rakete Peršing II - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2023
RUSIJA
Poruka Zapadu i alarm: Zašto je Rusija obustavila učešće u važnom sporazumu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala