- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Holanđani spremili za derbi trake duginih boja za kapitene – Srbin i Turčin im pomrsili planove

© AFP 2023 / PATRICK SEEGERFudbal, kapitenska traka, dugine boje
Fudbal, kapitenska traka, dugine boje - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2023
Pratite nas
Fantastična fudbalska sezona u Holandiji ulazi u napetu završnicu, a sledeće nedelje na programu je najveći derbi, čuveni „klasiker“ u Amsterdamu između Ajaksa i Fejenorda. Fudbalski savez Holandije je za ovo kolo planirao promociju LBGT kampanje „Jedna ljubav“, ali kapiteni dva kluba nemaju nameru da nose trake duginih boja oko ruke.
Kapitenska traka kampanje „Jedna ljubav“ je specijalno dizajnirana za fudbalske timove u Holandiji. Kreirana je sa namerom da se ukaže na prevenciju diskriminacije prema LGBT populaciji.
Tokom ove sezone već jednom je bilo slučaja da su igrači odbijali da nose traku oko ruke što je izazvalo veliku polemiku u javnosti. Kapiteni Fejenorda Orkun Kokdžu i Ekscelziora Reduan El Jakubi nisu želeli da učestvuju u akciji, što je nateralo FS Holandije da otkaže promociju „Jedne ljubavi“.
Gernot Trauner je na utakmici sa AZ Alkmarom stavio na ruku traku duginih boja umesto Kokdžua, dok je kapiten Ajaksa Dušan Tadić preko trake duginih boja stavljao traku „Kopljanika“ koju tradicionalno nosi.
Podsetimo, Dušan nije želeo kapitensku traku duginih boja ni na Mundijalu u Kataru.
U svakom slučaju ni Tadić ni Kokdžu verovatno neće nositi traku duginih boja na derbiju u nedelju uprkos insistiranju Fudbalskog saveza Holandije, koji se, kako kaže, na taj način bori protiv rasizma i diskriminacije.
Posle utakmice Fejenord - Volendam, novinari su pitali Orkuna Kokdžua da li će biti kapiten u nedelju, na šta je turski reprezentativac odgovorio:
„Da, naravno da ću biti kapten u nedelju. A kako ćemo da igramo, to ćete tek da vidite“, rekao je Kokdžu.
Ajaks i Fejenord su u međuvremenu došli na ideju da naprave zajedničku kapitensku traku za nedelju. Cilj je da ona pokaže poštovanje prema svima - bez obzira na religiju, poreklo ili sklonosti. Ranije je Kokdžu ovo istakao u zvaničnom saopštenju, ali plan još nije kompletan jer se čeka zvanični pristanak Ajaksa.
Portparol FS Holandije je ranije poručio da je učešće u kampanji „Jedna ljubav“ dobrovoljno i da igrači nisu u obavezi da po svaku cenu učestvuju u akciji.
Veliki derbi izmeđi Ajaksa i Fejenorda igra se u nedelju od 14.30 časova na Areni Johan Krojf. Gosti, lideri na tabeli, imaju tri boda prednosti.
Pogledajte emisiju Sputnjik sporta na temu „Zašto se povukao Nemanja Vidić“
Dejan Stanković i Dušan Vlahović - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2023
SPORT
Dušan u velikoj krizi, Deki ga tešio: „Pričao sam sa njim kao sa sinom“
Sergej Milinković-Savić - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2023
SPORT
Šta bi fudbalska Evropa bez Srbije
Dušan Tadić i Nemanja Matić - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2023
SPORT
Nemanja je „komandant“ bez koga Murinjo ne može
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala