- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Britanski jastrebovi likuju: Pet milijardi funti za sukob sa Rusijom i početak obračuna sa Kinom

© Foto : PIxabayLondon
London - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2023
Pratite nas
Ažurirana odbrambena i spoljnopolitička strategija Velike Britanije kojom se predviđa dodatnih pet milijardi funti za naoružavanje pokazuje da je spoljnopolitički prioritet obračun s Rusijom kao i da se sprema sukob sa Kinom. Na opštu radost jastrebova u konzervativnoj vladi.
Glavni prioritet ažurirane odbrambene i spoljnopolitičke strategije Velike Britanije predstavlja suprotstavljanje geopolitičkoj pretnji koju, navodno, dejstva Rusije predstavljaju evropskoj bezbednosti, saopštile su britanske vlasti.

Pet milijardi funti za municiju i nuklearni kompleks

Ažurirana strategija predviđa još pet milijardi funti (oko šest milijardi dolara) za popunu zaliha granata i modernizaciju nuklearnog arsenala.
„Ažurirani sveobuhvatni pregled iz 2023. potvrđuje da će još pet milijardi funti biti stavljeno na raspolaganje Ministarstvu odbrane u naredne dve godine kako bi se pomoglo u popunjavanju i održavanju najvažnijih zaliha municije, modernizaciji nuklearnog kompleksa Velike Britanije i finansiranju naredne faze programa podmornica AUKUS-a (pomorskog pakta sa SAD i Australijom)“.
Navodi se da je britanski premijer Riši Sunak odredio je koherentan pristup britanske vlade prema Kini, koji treba da bude zasnovan na nacionalnim interesima i dogovoren sa britanskim saveznicima.

Prioritet – obračun sa Rusijom

Ovo je samo izmenjena strategija koju je pre dve godine donela vlada Borisa Džonsona i praktično potvrđuje ono što je zacrtano tada – da se veliki deo budžeta izdvajaju za Vojsku Velike Britanije, kaže za Sputnjik istoričar prof. dr Aleksandar Rastović.
U kontekstu specijalne vojne operacije Rusije i kontinuirane rusofobije koja je deo ne samo političkog establišmenta, već i britanskog javnog mnjenja već više od 200 godina, ažurirana strategija ne predstavlja ništa novo, ocenjuje naš sagovornik. A to pokazuje, sa jedne strane, u najmanju ruku uplašenost, ali i kontinuiranu rusofobiju u britanskoj javnosti.
Riši Sunak - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2023
SVET
Britanski premijer najavio dodatnih šest milijardi dolara za vojsku
„To su ogromna sredstva od preko pet milijardi funti za dva segmenta – nabavku municije i atomsko naoružavanje što samo pokazuje da nova vlada Sunaka nastavlja ono što je započeo Boris Džonson, odnosno što je pre toga radio Toni Bler i mnogi predsednici britanskih vlada i u 20. i u 19. i krajem 18. veka. Zamislite koliko bi značajno bilo da se ta sredstva usmere u sferu zdravstva, obrazovanja, prosvete, ali ona se ne usmeravaju upravo iz osnovnog razloga što je jedan od prioriteta britanske politike obračun sa Rusijom“.

Oduševljenje jastrebova: Priprema terena za obračun sa Kinom

Osnovni protivnik na spoljnopolitičkom planu je Rusija, a drugi veliki je Kina i to sve više dolazi do izražaja s obzirom da su Velika Britanija i SAD glavni politički i vojni saveznici, dodaje Rastović.
„Tako da ni ovo ne treba da čudi, taj drugi deo renovirane strategije. To je pokušaj, odnosno stvaranje terena za novi veliki obračun sa Kinom, s obzirom da situacija vezana za Tajvan potvrđuje da se krećemo u pravcu neke vrste obračuna do kog će pre ili kasnije doći“.
Britanski premijer Riši Sunak rekao je da je cilj ažurirane strategije da se dugoročno vojni budžet poveća na 2,5 odsto BDP-a sa sadašnjih dva odsto, što je oduševilo ministra odbrane Bena Volasa „posebno što dolazi u teškim ekonomskim vremenima“. Prema Rastoviću, poznato je da je Volas jastreb u britanskoj vladi, a, sa druge strane, i britanska ekonomija je u velikoj krizi.
„Ovo je , verovatno, jedna vrsta nade da se pokrene i britanska vojna industrija i da se na taj način pokušaju prevazići ekonomski problemi s kojima je zemlja suočena od pre nekoliko godina. Inače je Velika Britanija već decenijama i u političkoj i u ekonomskoj krizi koja je došla do izražaja tokom pandemije kovida, a posebno sa specijalnom vojnom operacijom tako da je to i neka nada da bi se izdvajanjem velikih sredstava pokrenula vojna industrija i na neki način i britanska privreda. Kao što to rade i u Americi“, zaključio je Rastović.
Britanska zastava na Vestminsterskoj palati u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2023
SVET
Prioritet britanske vojne strategije ─ suprotstavljanje pretnji od Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala