- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Prioritet britanske vojne strategije ─ suprotstavljanje pretnji od Rusije

© AFP 2023 / LOIC VENANCEBritanska zastava na Vestminsterskoj palati u Londonu
Britanska zastava na Vestminsterskoj palati u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2023
Pratite nas
Glavni prioritet ažurirane odbrambene i spoljnopolitičke strategije Velike Britanije predstavlja suprotstavljanje geopolitičkoj pretnji koju navodno dejstva Rusije predstavljaju evropskoj bezbednosti, saopštile su britanske vlasti.
„Izveštaj predstavlja nekoliko prioriteta u borbi protiv pretnji... Prvi i najvažniji je suprotstavljanje fundamentalnom riziku za evropsku bezbednost koji predstavlja Rusija“, navodi se u zajedničkoj izjavi kabineta britanskog premijera, Ministarstva odbrane i Ministarstva spoljnih poslova objavljenom na sajtu Vlade.
Takođe se napominje da je situacija u Ukrajini u protekle dve godine povećala moguće posledice po „bezbednost i blagostanje“ Britanaca.
U izveštaju se dodaje da ažurirana strategija predviđa još pet milijardi funti za popunu zaliha granata i modernizaciju nuklearnog arsenala.
„Ažurirani sveobuhvatni pregled iz 2023. potvrđuje da će još pet milijardi funti biti stavljeno na raspolaganje Ministarstvu odbrane u naredne dve godine kako bi se pomoglo u popunjavanju i održavanju najvažnijih zaliha municije, modernizaciji nuklearnog kompleksa Velike Britanije i finansiranju naredne faze programa podmornica AUKUS-a“, precizira se u saopštenju.

Mere zbog rasta uticaja Kine

Strategija takođe sadrži nove mere u oblasti ekonomije i tehnologije zbog rasta uticaja Kine.
„U ažuriranoj strategiji navodi se kako će Britanija prilagoditi svoj pristup Kini kako bi odgovorila na epohalni izazov koji predstavljaju rastuće vojne, finansijske i diplomatske aktivnosti Komunističke partije Kine koje izazivaju sve veću zabrinutost. Ona sadrži nove mere za jačanje ekonomske bezbednosti i tehnoloških mogućnosti Velike Britanije. .. suočene sa ovom pretnjom“, navodi se u saopštenju britanske vlade.
Kako se navodi, britanski premijer Riši Sunak odredio je koherentan pristup britanske vlade prema Kini, koji treba da bude zasnovan na nacionalnim interesima i dogovoren sa britanskim saveznicima.
Vinston Čerčil, bivši premijer Engleske, 5. mart 1946 - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2023
RUSIJA
Kako je Čerčilov govor postao manifest borbe Anglosaksonaca protiv Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala