- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Tri razloga zašto Slovačka i Poljska razmišljaju o isporuci migova Ukrajini

© AFP 2023 / Matt Cardy/Getty ImagesAvion MiG-29
Avion MiG-29  - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2023
Pratite nas
Slovačka i Poljska planiraju da isporuče Ukrajini borbene avione Mig-29. Ovi lovci razvijeni u vreme Sovjetskog Saveza su stari i nisu prošli modernizaciju i zbog toga, kako kažu za Sputnjik ruski vojni eskperti, neće moći da promene tok ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.
Kako je saopštio šef slovačkog resora za odbranu Jaroslav Nađ, Bratislava je od Praga dobila saglasnost za zajedničku isporuku lovaca Mig-29 Kijevu.
„Potvrđujem da je Poljska saglasna da zajedno sa Slovačkom isporuči ove borbene avione u Ukrajinu. Na sastansku ministara odbrane Evropske unije u sredu u Švedskoj jedan poljski kolega mi je potvrdio da će njegova zemlja pristati da Poljska i Slovačka isporuče Ukrajini višak lovaca iz obe zemlje“, izjavio je Nađ.
Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski upozorio je zemlje NATO da će isporuka borbenih aviona Ukrajini značiti direktnu umešanost tih država u sukob u Ukrajini.
„Zamislite da ti avioni poleću u Poljskoj, ulaze u ukrajinski vazdušni prostor, a zatim se vraćaju u Poljsku na održavanje. Hoće li u tom slučaju Poljska biti umešana? Mislim – da. To je direktno učešće. Dakle, mnogo pitanja i premalo razmišljanja na Zapadu“, izjavio je Poljanski.

Isporuka migova Ukrajini po komandi Vašingtona i Brisela

Kako kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Viktor Baranec, odluka Poljske i Slovačke da isporuči Ukrajini lovce Mig-29 uopšte ne iznenađuje Rusiju.
„Ove zemlje su naši bivši, da kažem, saveznici po Varšavskom paktu. Međutim, odlučile su da budu deo antiruske bande. Po komandi Vašingtona i Brisela vode borbu protiv Rusije. I svima je jasno da se stvara koalicija u kojoj Poljska i Slovačka pokušavaju da se dodvore Vašingtonu. Naša država je svesna da su sve ove akcije usmerene protiv nje“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Prema rečima ruskog vojnog eksperta Viktora Litovkina, postoji nekoliko razloga zbog čega su Poljska i Slovačka donele odluku da isporuče Ukrajini ove borbene avione.
„Na njih vrše pritisak Amerikanci. Drugo, ove države žele da pokažu solidarnost sa Ukrajinom. I treće, Mig-29 su stari sovjetski avioni. A pošto su Poljska i Slovačka sada u lošim odnosima sa Rusijom, one nikako ne mogu da moderniziju ove lovce. Odnosno, nemaju rezervne delove za njih. Zbog toga ih i šalju Ukrajini. Takođe, ne isključuje se mogućnost da im Amerikanci u zamenu za ove letelice neće poslati američke lovce F-16“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Međutim, ruski vojni komentator Aleksandar Hrolenko smatra da planirane isporuke borbenih aviona Mig-29 Ukrajini iz Slovačke i Poljske ukazuju na to da Sjedinjene Američke Države izbegavaju isporuku lovaca F-16 Kijevu.
„Slovačka je, kao i Poljska, marioneta Sjedinjenih Država. I bez dozvole Amerikanaca ne može da napravi ni korak. Međutim, isporuka lovaca Mig-29 je svojevrsna kompenzacija za Ukrajinu jer SAD nisu poslale svoje borbene avione. I ovo se radi da se ne bi povećavale razmere sukoba u istočnoj Evropi“, objašnjava Hrolenko za RT.
Na pitanje koliko lovaca Slovačka i Poljska mogu isporučiti Ukrajini, Hrolenko kaže da u istočnoj Evropi ima oko 140 lovaca Mig-29 koji teoretski mogu biti isporučeni Kijevu.
„Samo državna fabrika za remont aviona u Poljskoj – Vojkove Zakladi Lotnicze glavna je baza za popravku lovaca poput Mig-ova i Su-a u Istočnoj Evropi. Ona može da ih opslužuje“, konstatuje stručnjak za RT.

Lovci iz sovjetskog doba

Što se tiče lovaca Mig-29, prema rečima Baraneca, ovi borbeni avioni razvijeni su još u vreme Sovjetskog Saveza.
„Razlika između naših Mig-ova je što su napredniji. Rusija je izvršila modernizaciju i povećala njihove taktičko-tehničke karakteristike. Odnosno, naša zemlja je napravila od sovjetskog Mig-a naprednije oružje. A što se tiče Slovačke i Poljske, oni još uvek koriste sovjetsko oružje. I ako već danas možemo da kažemo da smo Su-27 i MiG-29 doveli na nivo pete generacije aviona, onda su lovci ovih zemalja ostali na nivou treće generacije“, objašnjava naš sagovornik.
Na pitanje da li Ukrajinci umeju da upravljaju lovcima Mig-29, Baranec kaže da su se ovi borbeni lovci nalazili na službi oružanih snaga Ukrajine.
„Generalno, ukrajinske oružane snage umeju da upravljaju lovcima i bombarderima koje su imali za vreme Sovjetskog Saveza. Među njima su borbeni avioni Su-27, Mig-29, Su-24 i Su-25“, konstatuje ekspert.

Neće promeniti tok specijalne vojne operacije

Sa ovom ocenom slaže se i Litovkin, ali i postavlja pitanje: gde će ukrajinska vojska bazirati migove ako ih Poljska i Slovačka isporuče.
„U Ukrajini su svi aerodromi skoro uništeni. Međutim, nije isključeno da će ovi lovci ostati na teritoriji iste te Slovačke ili Poljske, a da će ukrajinski piloti odlaziti na teritorije ovih zemalja i sa njih izvršavati borbene zadatke. Ali, pošto je praktično ceo vazdušni prostor Ukrajine pod kontrolom Rusije, oni će biti oboreni kao i svi ostali. Nijedna vrsta neprijateljskog oružja ne može da promeni tok ruske specijalne vojne operacije“, naglašava naš sagovornik.
Prema rečima Baraneca, Rusija će neprijateljske lovce obarati na različite načine.
„Njih će obarati naši najnoviji lovci, poput Su-57 i Su-35. Pored toga, Rusija ima sistem protivvazdušne odbrane S-400 i S-500, kao i raketni sistem „Buk“ koji je namenjen za uništavanje takvih tipova letelica“, naglašava stručnjak.
Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski izjavio je da bi ukrajinski režim bio veoma zainteresovan za direktno uključivanje NATO u sukob „jer je to jedina šansa da režim Vladimira Zelenskog preživi“.
Podsetimo, Kijev je poslednjih nekoliko meseci redovno zahtevao od zapadnih zemalja da mu pošalju borbene avione. U ovom kontekstu, ukrajinske vlasti pominju F-16 američke proizvodnje. Na primer, na nedavnom saslušanju u Kongresu, zamenik američkog ministra odbrane za politička pitanja Kolin Kal rekao je da je Kijev tražio od Vašingtona do 128 lovaca četvrte generacije.
Međutim, NATO još nema jedinstven stav po ovom pitanju. Na primer, američki predsednik Džozef Bajden je 25. februara izjavio da Ukrajini za sada nisu potrebni lovci F-16 i da trenutno isključuje njihovu isporuku Kijevu.
Istovremeno, Bajden je primetio da u ovoj fazi sukoba Vašington smatra drugu podršku višim prioritetom – a to je snabdevanje Ukrajine tenkovima, artiljerijom i sistemima PVO.
Lovac Tajfun britanskog vazduhoplovstva. - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Britanski general: Lovci ne bi promenili tok sukoba u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala