- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Britanski general: Lovci ne bi promenili tok sukoba u Ukrajini

© AP Photo / Donato FasanoLovac "Tajfun" britanskog vazduhoplovstva.
Lovac Tajfun britanskog vazduhoplovstva. - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2023
Pratite nas
Isporuka britanskih lovačkih aviona u Ukrajini neće uspeti da promeni tok sukoba u kratkoročnoj perspektivi, izjavio je bivši komandant Oružanih snaga Velike Britanije Ričard Berons.

„Čak i ako bismo danas svi isporučili avione oni ne bi odmah promenili tok borbi u Ukrajini u svetlu nastavka ruske ofanzive, a možda ga ne bi promenile ni do kraja ove godine“, rekao je Berons za televiziju „TokTV“.

Kako je ocenio, zapadne zemlje „ne gore od želje“ da operativno isporuče Kijevu vojne avione jer u tome vide rizik od eskalacije sukoba, posebno ukoliko bi Oružane snage Ukrajine koristile zapadnu avijaciju za napade na mete na teritoriji Rusije.

London bi mogao isporučiti Kijevu samo trenažne lovce

List „Skaj njuz“, koji se poziva na neimenovane izvore u britanskim vazduhoplovnim snagama, saopštio je da je London spreman da ponudi Ukrajini samo lovce „tajfun“ koji su predviđeni za obuku pilota i koji se ne koriste u borbenim operacijama.
Kako se navodi, „glupo“ je misliti da će Velika Britanija poslati Kijevu neke druge avione, poput F-35 jer je to „preskupo, komplikovano i London nema rezervnih aviona“.
Komentarišući izjavu britanskog premijera Rišija Sunaka koji je saopštio da je Kijevu predloženo da London obučava ukrajinske pilote, jedan od izvora navodi da je ceo sistem letačke obuke britanskih vojnih pilota „haotičan“, stoga je pod znakom pitanja i obuka ukrajinskih pilota. S obzirom na trenutni sistem obuke pilota, početniku bi bilo potrebno od osam do 10 godina da savlada tehniku pilotiranja na savremenim avionima.

„Neverovatno. Jasno smo ustanovili da ne možemo da obučavamo ni sopstvene pilote“, konstatovao je sagovornik „Skaj njuza“.

Sunak je ranije saopštio da je Kijevu predloženo da u Velikoj Britaniji započne obuku marinaca i pilota za lovce koji su u naoružanju NATO-a. Kasnije je njegov predstavnik pojasnio da London još sada nije doneo odluku o isporuci lovaca Ukrajini, te da će to pitanje biti analizirano sa različitih strana.
Vestminsterska palata i most u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
„Na zemlji, u vazduhu i na moru“: Šta sve predviđa deklaracija Londona i Kijeva o pomoći Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala