- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Tehnološka nadogradnja ljudi: Robotski delovi tela na vidiku

CC0 / Pexels/cottonbro studio / Robotska ruka
Robotska ruka - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2023
Pratite nas
Robotski delovi na ljudskom telu nadohvat su ruke, tvrde naučnici. Dodatni delovi od palca do ruke mogli bi da budu dizajnirani da pomognu u jačanju naših sposobnosti.
Bilo da je reč o brizi o deci, operaciji pacijenta ili kuvanju nedeljnog ručka, postoje mnoge prilike kada bi ljudima dobro došao dodatni par ruku.

Robotika za povećanje produktivnosti ljudi

Tamar Makin, profesor kognitivne neurologije na Univerzitetu Kembridž, tvrdi da bi takav pristup mogao da poveća produktivnost.
„Ako želite dodatnu ruku dok kuvate u kuhinji kako biste mogli da mešate supu dok seckate povrće, možda imate opciju da nosite i samostalno upravljate dodatnom robotskom rukom“, kaže ona.
Deni Klod, dizajner sa Univerziteta Kembridž, već je stvorio 3D odštampani palac koji može da se doda bilo kojoj ruci. On će taj svoj uređaj predstaviti i na godišnjem sastanku Američkog udruženja za napredak nauke (AAAS) u Vašingtonu, na panelu „Homo kibernetikus: motoričko povećanje budućeg tela“.
Makin tvrdi da bi dodatni palac mogao da bude od pomoći konobarima koji drže tanjire ili inženjerima elektrotehnike prilikom lemljenja, na primer, a drugi robotski delovi tela mogu da budu dizajnirani za posebne potrebe na radnom mestu. Tako bi dodatna ruka, na primer, mogla da pomogne građevinskom radniku da zakucava eksere dok drži gredu na mestu.
„Razgovarali smo s hirurgom koji je zaista bio zainteresovan za držanje svoje kamere dok radi operaciju ramena, umesto da to mora da čini njegov asistent. Želeo je da ima potpunu kontrolu nad alatima koje koristi dvema rukama, dok istovremeno mora da drži kameru“, dodaje Makin.
U budućnosti bismo tako mogli da dobijemo cele dodatne ruke, naočare koje poboljšavaju vid i druga robotska poboljšanja koja bi mogla da nas učine jačim i bržim. Na kraju bi takva oprema mogla da postane uobičajena, poput naočara.

Kiborzi - ideja naučne fantastike koja se ostvaruje

Ideja o kiborzima, bićima koja kombinuju biološke i mehaničke komponente, nije novost. Oni su, u naučnoj fantastici, zamišljeni kao ljudska bića koja su izmenjena veštačkim dodacima, poput veštačkih udova, elektronskih senzora, implantata ili drugih tehnoloških nadogradnji. Kiborzi takođe mogu biti stvoreni veštačkom inteligencijom i robotikom, koji se koriste za poboljšanje ljudskih sposobnosti ili stvaranjem potpuno novih vrsta hibridnih bića.

Koncept kiborga se često povezuje s futurističkim tehnologijama i naučnom fantastikom, ali već postoje primeri kiborg tehnologije u medicini i drugim područjima koji pomažu ljudima u njihovim svakodnevnim životima.

Pojam kiborga su šezdesetih godina 20. veka skovali američki pronalazač Manfred Kluns i britanski psiholog Nejtan Klajn, kako bi opisali bića koja su kombinacija bioloških i mehaničkih komponenti. Koncept kiborga i ideja o poboljšanju ljudskih sposobnosti putem tehnologije često su se pojavljivali u naučnoj fantastici, filmovima i književnosti, piše „Gardijan“.
Umetnički prikaz egzoplanete - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2023
DRUŠTVO
Naučnici u čudu: Gde je nestala misteriozna Vulkan-planeta i zašto to može da bude veliko otkriće
Inteligencija - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Duboka tehnologija: Kako će promeniti ljudske živote i zašto je Izrael lider u ovoj oblasti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala