- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Duboka tehnologija: Kako će promeniti ljudske živote i zašto je Izrael lider u ovoj oblasti

CC0 / Pixabay / geralt / Inteligencija
Inteligencija - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2023
Pratite nas
Duboka tehnologija (Dip teh, Deep tech) zbog imena možda asocira na „duboku državu“, ali sa tim pojmom nema baš nikakve veze. Ono što oba pojma povezuje jeste činjenica da su oba veoma aktuelni u sadašnjem trenutku, ali da će o dubokoj tehnologiji tek da se priča.
Lisija Bahar Manoa jedna je od retkih žena investitora u oblasti duboke tehnologije i obnovljive energije. Za portal israel21c ona je ukratko objasnila kako ovaj tehnološki trend utiče na mnoge aspekte svakodnevnog života.

Šta je duboka tehnologija

Duboka tehnologija se odnosi na tehnologiju koja se zasniva na naučnim otkrićima ili inženjerskim inovacijama. Obično uključuje primenu naprednih alata i tehnika, kao što su veštačka inteligencija (AI) i mašinsko učenje da bi se razvile nove tehnologije koje mogu potpuno iznova da osmisle industriju kakva je poznata ili čak dovedu do stvaranja potpuno novih industrija.
Ove tehnologije pomažu u rešavanju složenih problema i često zahtevaju značajna istraživanja da bi se razvila rešenja koja se bore protiv najtežih svetskih problema na jedinstven način, čineći ih onima koji menjaju pravila igre i liderima u svojim sektorima.

Koje probleme rešava

Duboka tehnologija ima potencijal da stvori značajan uticaj i vrednost u širokom spektru industrija i polja. Primeri njenog uticaja vidljivi su u zdravstvu, gde se veštačka inteligencija i algoritmi mašinskog učenja mogu koristiti za analizu velikih količina medicinskih podataka da bi se poboljšali dijagnoza i lečenje bolesti.
U energetici može da se koristiti za poboljšanje energetske efikasnosti i smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva.
U transportu duboka tehnologija može da se koristiti za stvaranje vozila na autonomni pogon i poboljšanje logistike i upravljanje lancem snabdevanja.
Osim toga, može da pomogne u rešavanju globalnih izazova kao što su, bezbednost hrane i vode i pristup zdravstvenoj zaštiti.
CC0 / Pixabay / Duboka tehnologija posle značajnih istraživanja donosi inovacije koja se koriste za rešavanje najtežih svetskih problema
Veštačka šaka - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2023
Duboka tehnologija posle značajnih istraživanja donosi inovacije koja se koriste za rešavanje najtežih svetskih problema
Sve u svemu, duboka tehnologija ima potencijal da pokrene ekonomski rast i poboljša živote ljudi.
Investitori prepoznaju njen potencijal. Prema podacima „Boston konsalting grupe“, ulaganja u duboku tehnologiju su se učetvorostručila sa 15 milijardi dolara na više od 60 milijardi dolara između 2016. i 2020. godine.
Iako je još relativno rano, ulaganja u ovaj sektor se pokazuju kao isplativa kako u finansijskom smislu, tako i u društvenim dobrobitima koja mogu da se ostvare.

Uloga Izraela

Izrael je centar dubokih tehnoloških inovacija i često se smatra globalnim liderom u njegovom razvoju. Kako piše Lisija Bahar Manoa, za to postoji više razloga.
Prvo, Izrael ima jaku kulturu inovacija i preduzetništva. Poseduje i veliku gustinu startap kompanija i firmi rizičnog kapitala ali i dobro razvijen ekosistem za podršku kompanijama u ranoj fazi.
Drugo, ima snažnu tradiciju vojnog istraživanja i razvoja, što je dovelo do razvoja stručnosti u oblastima kao što su sajber bezbednost, robotika i bespilotni sistemi.
Treće, Izrael takođe ima visoko obrazovanu i kvalifikovanu radnu snagu, sa velikim brojem inženjera i naučnika.
I četvrto, zemlja ima veliki broj velikih kompanija i multinacionalnih kompanija koje imaju centre za istraživanje i razvoj u zemlji, kao i veliki broj akademskih institucija koje sprovode detaljna istraživanja u oblastima duboke tehnologije kao što su računarske nauke, elektrotehnika i biotehnologija.
CC0 / pixabay / Duboke tehnologije će svojim inovacijama ostvariti značajan uticaj na razvoj veštačke inteligencije
Veštačka inteligencija - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2023
Duboke tehnologije će svojim inovacijama ostvariti značajan uticaj na razvoj veštačke inteligencije
Sve u svemu, ulaganje Izraela u duboku tehnologiju jedan je od glavnih razloga zašto se smatra start-ap nacijom i nastavlja da bude glavni igrač u globalnoj tehnološkoj industriji.

Vodeće kompanije

Neki sjajni primeri izraelskih kompanija koje igraju vodeću ulogu u dubokoj tehnologiji uključuju:
„Mobilaj“, osnovan 1999. godine, specijalizovan za razvoj naprednih sistema za pomoć vozaču (ADAS) i tehnologije autonomne vožnje. Kompanija je stvorila potpuno novo tržište i postala pionir u proizvodnji autonomnih vozila, što je potom učinilo Izrael glavnim čvorištem za globalnu automobilsku industriju.
„Arbe 4D“ pruža jeftino radarsko rešenje visokih performansi za autonomne automobile. Očekuje se da će ova tehnologija biti značajna u razvoju autonomne vožnje i drugih aplikacija duboke tehnologije u budućnosti. „Arbe“ je osvojio značajnu nagradu „CES Inovejšen Avord“ 2022. i 2023. godine.
„Adioniks“ je još jedna kompanija koja menja pravila igre u dubokoj tehnologiji jer je zasnovana na naprednoj nauci o materijalima. Tehnologija kompanije ima potencijal da značajno poboljša performanse, bezbednost i isplativost uređaja za skladištenje energije, čineći ih pogodnijim za širok spektar aplikacija kao što su električna vozila, sistemi obnovljivih izvora energije i potrošačka elektronika.
Očekuje se da će „dubokotehnološke“ inovacije imati značajan uticaj na napredak tehnologije, posebno veštačke inteligencije i mašinskog učenja, u narednim godinama, zaključuje Lisija Bahar Manoa.
Ruka robota - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Za 10 godina roboti će preuzeti poslove u kući – kako će to uticati na položaj žena u društvu
Veštačka inteligencija – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2023
DRUŠTVO
Revolucionaran metod: Srpski naučnici uz pomoć veštačke inteligencije otkrivaju smrtonosnu bolest
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala