- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Papa: Spreman sam i želim da idem u Kijev, ali pod jednim uslovom - da odem i u Moskvu

© AP Photo / Domenico StinellisPapa Franja
Papa Franja - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2023
Pratite nas
Papa Franja je izjavio da je spreman da poseti Kijev ali za to postoji jedan uslov.
„Spreman sam da idem u Kijev. Želim da idem u Kijev. Ali pod uslovom da odem i u Moskvu. Ili ću ići u oba grada ili ni u jedan“, rekao je papa u intervjuu za list „Nasion“.
On je izrazio nadu da će to biti moguće realizovati.
Papa je rekao i da Vatikan preduzima određene diplomatske korake po pitanju situacije u Ukrajini ali da se ne radi o nekakvom mirovnom planu.
„U ovom momentu Vatikan preduzima neke stvari diplomatskog karaktera da bi video može li se nešto postići... Ali, Vatikan nema mirovni plan. Postoji samo služenje u ime mira“, naveo je on.
Papa kaže i da su mnogi lideri u svetu zabrinuti zbog situacije u Ukrajini.
„Na primer, premijer Indije Narendra Modi je veoma zabrinut. A Modi je smiren čovek koji može da pozove i jedne i druge na dijalog. To je primer. A tu su i drugi šefovi država. Sada se radi neoficijelno“, otkriva papa.
On je dodao da ne zna da li je moguć susret predsednika Rusije i Ukrajine u Vatikanu ali nije isključio mogućnost da se tu sastanu predstavnici različitih država.
„Moguć je susret predstavnika država sveta... Postoji jedna izraelska grupa koja se time bavi, Vatikan se bavi“, zaključio je papa Franja.
Predsednik Svetskog saveza staroveraca Leonid Sevastjanov rekao je krajem februara za Sputnjik da je papa Franja sastavio plan za rešenje situacije u Ukrajini u kome se poziva na pravičan inkluzivni mir.
Plan pape Franja sadrži teze o jednakoj odgovornosti za konflikt. Dugotrajan i pravičan mir, čiji je zalog inkluzivnost, uvažavanje kulture i jezika i saradnja sa svima, uključujući Rusiju, Ukrajinu i Evropu je cilj tog plana. Navodi se da su pregovori instrumenti za postizanje mira. Prioritet je očuvanje života i zdravlja ljudi, kao i to da treće strane ne učestvuju u oružanim konfliktima. U planu se predlaže da Vatikan bude teren za pregovore.
Papa Franja - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2023
RUSIJA
Papa Franja: U sukob u Ukrajini umešani „imperijalni interesi“ različitih zemalja – ne samo Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala