- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Papa Franja: U sukob u Ukrajini umešani „imperijalni interesi“ različitih zemalja – ne samo Rusije

© AP Photo / Domenico StinellisPapa Franja
Papa Franja - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2023
Pratite nas
Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja izjavio je da su u sukobu u Ukrajini umešani „imperijalni interesi“ različitih zemalja, te da je taj konflikt deo svetskog rata koji je odavno počeo.
„Za nešto više od sto godina dogodila su se tri svetska rata: od 1914. do 1918. godine, od 1939. do 1945. godine i ovaj, koji je svetski rat. On je počinjao u delovima i sada niko ne može da kaže da ovo nije svetski rat. U njega su uvučene sve velike sile. Bojno polje je Ukrajina. Tamo se svi bore“, rekao je papa Franja u intervjuu za švajcarsku televiziju „Rsi“ čije su delove objavili italijanski mediji.
Po rečima pape, tamo su umešani imperijalni interesi „ne samo ruske imperije, nego i imperija sa druge strane“. Pritom je dodao da upravo imperijalni interesi potiskuju u drugi plan interese naroda.

Putin – prosvećen čovek

Tokom intervjua papa Franja ponovo se podsetio kako je dan nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini posetio ambasadu Rusije u Vatikanu kako bi iskazao svoju spremnost da otputuje u Moskvu na pregovore.
S tim u vezi, papa je potvrdio da je spreman da se sastane sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom koga je okarakterisao kao „prosvećenog čoveka“.
„Putin zna da stojim na raspolaganju. Sa njim bih razgovarao isto tako otvoreno kao što govorim u javnosti. On je prosvećen čovek“, ocenio je poglavar Rimokatoličke crkve.
Govoreći o drugim sukobima koji ga brinu, papa je spomenuo konflikte u Jemenu i Siriji, a takođe je podsetio na sudbinu „jadnih Rohinja“ u Mjanmaru.
„Ratovi nanose bol. U njima nema Božjeg duha. Ne verujem u svete ratove“, zaključio je papa Franja.
Ranije je papa pozivao da se okonča sukob u Ukrajini i da se pokrenu mirovni pregovori.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala