- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Posle Banke "Silicijumske doline" i druge bi mogle da se suoče s problemima

© AP Photo / Ahn Young-joonBerza, Azija
Berza, Azija - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2023
Pratite nas
Bankrotstvo Banke „Silicijumske doline“ (SVB) podstakao je strahovanja da bi i druge američke banke takođe mogle da se suoče sa problemima, piše „Njujork tajms“.
Kako je ranije saopštila Federalna korporacija za osiguranje depozita, regulatori države Kalifornika zatvorili su Banku „Silicijumske doline“ i to je najveći krah jedne banke od 2008. godine kada je svet pogodila ekonomska kriza.
„Federalna korporacija je stavila pod kontrolu aktive banke u petak. Krah banke je izazvao strahovanja da i druge mogu da se suoče s problemima“, navodi se u članku.
List konstatuje da problemi ove banke mogu da se prošire po neke delove bankarskog sektora zbog čega je ministar finansija SAD Dženet Jelen javno uverila investitore u stabilnost bankarskog sistema SAD.
Pri tome su vlasnici depozita odbacili akcije banaka analognih SVB, a mnoge od tih finansijsko-kreditnih organizacija opslužuju klijente koji su tek na početku i imaju sličan investicioni portfolio kao i SVB.
List ukazuje da je u petak tokom dana trgovina akcijama bar pet banaka više puta obustavljana jer je njihov drastičan pad uticao na stabilnost funkcionisanja berze.
Istovremeno, američki dnevnik ističe stabilnost banaka „DŽ.P. Morgan“, „Vels Fargo“ i „Sitigrup“. Kada su u pitanju akcije tih banaka u petak, u celini gledano, nije bilo promena.
Na potencijalne negativne posledice ukazuje i „Vašington post“ ukoliko ne bude „brzog spasenja“.
„Za startapove je to događaj koji im preti nestajanjem. To će startapove i inovacije vratiti deset i više godina unazad“, piše list pozivajući se na izvršnog direktora startap-inkubatora „Y Combinator“ Garija Tanu.
I SVB se bavio kreditiranjem startapova a posle bankrotstva njihovi osnivači strahuju da će morati da otpuste radnike ukoliko novac koji je u banci ostane blokiran ili bude izgubljen.
Posledice su na svojoj koži već osetili zaposleni u startapu „Flou helt“ koji u petak nisu dobili platu.
Američki dolar - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2023
SVET
Da li će krah banke "Silicijumske doline" dovesti do sistemske krize
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala