- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Da li će krah banke "Silicijumske doline" dovesti do sistemske krize

© Sputnik / Vladimir TrefilovAmerički dolar
Američki dolar - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2023
Pratite nas
Bankrot banke „Silicijumske doline“ neće dovesti do sistemske krize finansijskog sistema, smatra generalni direktor firme „Soverin velt menadžment“ Gari Karaljov.
„Zatvaranje banke teško da će izazvati sistemsku krizu imajući u vidu da regulatorna tela imaju plan delovanja za takve situacije od 2008. godine“, rekao je taj ekspert za Sputnjik.
On je konstatovao da su akcije „DŽ.P. Morgana“ rasle posle vesti o zatvaranju banke što znači da tržište problem ne vidi kao sistemski.
Sagovornik Sputnjika kaže da su se problemi u banci pojavili zbog toga što njeni klijenti počeli da povlače novac, ali čini se da je u ovom momentu taj problem izolovan.
Prema njegovim rečima, ne radi se o sistemskom problemu već koordinisanim pokušajima da se iz igre izvuče banka koja se bavila kriptovalutama.
Ipak, on je dodao da je to drugi najveći bankarski bankrot od vremena finansijske krize.
Regulatori u ovoj situaciji postupaju na ispravan način i najverovatnije su očekivali ono što se dogodilo.
Kako je saopštila Federalna korporacija osiguranja depozita, regulatorni organi države Kalifornija zatvorili su banku a ona je tako postala najveća banka koja je bankrotirala od poslednje svetske ekonomske krize.
Svi osigurani depoziti prebačeni su u posebnu jedinicu koju je formirala ta vladina agencija – Nacionalnu banku za osiguranje depozita Santa Klara.
Ministar finansija SAD Dženet Jelen je u petak razgovarala sa predstavnicima regulatornih tela i izrazila uverenje u njihovu sposobnost da izađu na kraj sa situacijom.
Banka Silicijumska dolina - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2023
EKONOMIJA
Bankrot „Silicijumske doline“, drugi najveći bankarski krah u istoriji Amerike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala