- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Legenda zabranjena na javnom servisu – uporedio Britaniju sa nacističkom Nemačkom: „Neću se izviniti“

© AFP 2023 / AARON CHOWNGeri Lineker
Geri Lineker - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2023
Pratite nas
Kada večeras od 22 sata mnogi Britanci budu po ustaljenom običaju uključili „Bi-Bi-Si“ sa željom da vide „Utakmicu dana“ - specijalnu emisiju sa golovima i šansama sa svih današnjih mečeva Premijer lige, tamo ih posle gotovo tri decenije neće dočekati nasmejano lice Gerija Linekera, koji je sklonjen sa britanskog javnog servisa.
Zabranjen i cenzurisan je tamo na „naprednom“ Zapadu jedan od najboljih engleskih fudbalera u istoriji, samo zato što je javno kritikovao planove Vlade Velike Britanije vezane za azilante koji su preplavili Ostrvo.
Pored Linekera, u emisiji neće učestvovati ni legendarni napadač Arsenala Ijan Rajt iz solidarnosti sa bivšim napadačem Lestera i Totenhema. Lineker danima već dobija podršku navijača i iskrenih ljubitelja fudbala, koji smatraju da je nepravedna žrtva odluke da javno iznese svoj stav po pitanju od nacionalnog značaja.
„Bi-Bi-Si“ je saopštio da je Linekerovo vođenje kultne emisije suspendovano dok se ne postigne sporazum oko načina na koji će on koristiti društvene mreže ubuduće.
Lineker je na Tviteru kritikovao politiku azila Ujedinjenog Kraljevstva koje je uporedio sa nacističkom Nemačkom. Bivši fudbaler je na videu u kome ministarka unutrašnjih poslova Suela Brejverman kritikuje tražioce azila, ostavio komentar da joj je poruka „više nego užasna“.
Taj komentar Linekera naišao je na osude konzervativaca, uključujući i Brejvermanovu, sa kojima su se složili i njihovi najveći protivnici - laburisti, koji smatraju da Gerijevo poređenje Ujedinjenog Kraljevstva sa nacističkom Nemačkom iz 1930. „nije najbolji argument“.
Međutim, ima i političara koji su podržali Gerija, poput Berona Dabda ili Alistera Kembla. U međuvremenu, oglasila se i Kejti Razal, urednica za kulturu i medije na „Bi-Bi-Siju“.

„Nije dovoljno samo reći da nedavni tvitovi Gerija Linekera izazivaju poteškoće za našu kuću. Kao medijska organizacija u sve polarizovanijim vremenima u Velikoj Britaniji moramo da povedemo računa o tome koga angažujemo“, poručila je Razalova, očigledno nemajući pojma ko je zapravo Geri Lineker.

A radi se o fudbaleru koji je čak 80 puta oblačio dres Engleske i postigao 48 golova. Rodom iz Lestera, pored lokalnog kluba, nastupao je i za Everton, Barselonu, Totenhem i japansku Nagoju. Nosilac je Ordena viteza za zasluge Britanskom carstvu.
Od kasnih 90-ih do danas bio je glavni voditelj „Utakmice dana“, najpopularnije i najgledanije emisije o fudbalu u Engleskoj, ujedno i TV komentator sa najdužim stažom u ovoj emisiji. Komentarisao je i svetska prvenstva i Ligu šampiona, a radio je i za mnoge druge televizije, poput „Al Džazire“, „En-Bi-Sija“ i „BT Sporta“.
Sa konzorcijumom koji je osnovao, sprečio je gašenje Lestera pre 15-ak godina zbog čega je dobio funkciju počasnog potpredsednika kluba. U aprilu 2020. donirao je 140.000 funti britanskom Crvenom krstu za borbu protiv korona virusa.
Sve to ukazuje koliko je dobar čovek Geri Lineker, ali u lažnom svetu „trulog“ Zapada takvi danas više ne mogu da opstanu. Javno se diskredituju, cenzurišu i guraju u stranu, sve zarad sprovođenja prljavih planova i zamisli.
Lineker je u međuvremenu poručio da svoje stavove neće promeniti niti se izviniti za komentar.
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2023
SPORT
Vanja je za dlaku „promašio“ Rusiju: „Nudio sam ga besplatno“
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2023
SPORT
Japanci se poklonili Srbinu rekorderu: „Dame i gospodo – Petrović“
Artjom Dzjuba - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2023
SPORT
Grof je „nameštao“ Zvezdi Rusa za napad na Evropu: „Pogrešio je“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala