- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ekspert: Krah „Silicijumske doline“ negativno će se odraziti na regionalne banke u SAD

© AP Photo / Richard DrewAmerička berza
Američka berza - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2023
Pratite nas
Bankrotstvo američke banke „Silicijumske doline Fajnenšel“ prouzrokovano rastom stope Federalnih rezervi SAD, teško da će uticati na najveće kreditne organizacije u zemlji, ali su u zoni rizika regionalne finansijske institucije, prokomentarisao je za Sputnjik analitičar za međunarodna tržišta akcija „BKS Svet investicija“ Igor Gerasimov.
Stručnjak navodi da je najveći problem ove banke bio pad vrednosti obveznica u vlasništvu banke, a do kog je došlo usled povećanja stope Federalnih rezervi. On dodaje da je drugi deo problema banke odliv sredstva vezanih investitora čije je poslovanje takođe smanjeno zbog povećanja stope Federalnih rezervi.

Situacija je potencijalno negativna po druge regionalne banke srednjeg tipa. Trenutna procena tržišta je da je verovatnoća da su ovim rizikom ‘zaražene’ i velike banke - niska. Sistemski rizik po velike banake je sada manji, nego u slučaju regionalnih, ističe Gerasimov.

Prema njegovim rečima, banke će sada imati problema ako počnu odlivi sredstava klijenata, a banka ima previše obveznica sa dugim rokom dospeća. U slučaju da se odlivi klijentskih sredstava nastave, banka će možda morati da proda obveznice, i pritom, ako bi banka procenila vrednost svojih hartija od vrednosti ne po tržišnoj ceni, već kupovnoj, mogla bi pretrpeti ogromne gubitke.

Glavni ekonomista Ekspert RAAnton Tabah je, sa druge strane, izjavio za Sputnjik da Federalne rezerve SAD poseduju dovoljno resursa da ne dozvole da se problemi koji su izazvali propast banke Silicijumske doline Fajnenšel prenesu na ceo finansijski sistem, iako u velikoj meri mogu da prouzrokuju veliku inflaciju u zemlji.

Podsetimo, banka „Silicijumske doline“ je bankrotirala, što je drugi po veličini bankrot finansijske institucije u istoriji Sjedinjenih Američkih Država. Imovina je zaplenjena nakon što su štediše, uglavnom tehnološki radnici počeli da povlače novac.
Ovaj bankrot smatra se najvećim krahom američke finansijske institucije u poslednjih 15 godina, od kolapsa „Vašington Mjutuala“, tokom finansijske krize 2008. godine.
Američki dolar - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2023
SVET
Da li će krah banke "Silicijumske doline" dovesti do sistemske krize
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala