- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ursula fon der Lajen zahvalila Bajdenu što je Evropu spasao energetske zavisnosti od Moskve

© AFP 2023 / JOHN THYSZgrada Evropske komisije u Briselu
Zgrada Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2023
Pratite nas
Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sastala se u Beloj kući sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, kojem je izrazila zahvalnost za američku pomoć u izbavljenju Evrope od energetske zavisnosti od Rusije.
„Veoma ste nam pomogli kad smo hteli da se oslobodimo zavisnosti od ruskih fosilnih goriva, veoma ste nam pomogli proširivši isporuke tečnog prirodnog gasa, pomogli ste nam da prevaziđemo energetsku krizu“, rekla je ona u Beloj kući.
Fon Der Lajenova je potvrdila da će jedna od tema razgovora biti sinhronizacija američkog i evropskog programa razvoja čiste energije, ali i „Akt o smanjenju inflacije“.
Evropljani optužuju SAD za protekcionistički karakter „Akta o smanjenju inflacije“ koji predlaže ulaganje od više milijardi u razvoj perspektivnih oblasti i kao odgovor spremaju sopstveni „Zeleni sporazum“.

Novi potezi SAD i EU protiv zaobilaženja antiruskih sankcija

U zajedničkom saopštenju šefice EK i američkog lidera, objavljenom nakon njihovog sastanka u Vašingtonu ističe se da američka administracija i predstavnici EU preduzimaju nove korake kako bi se trećim stranama onemogućilo zaobilaženje sankcija Rusiji.
U dokumentu se navodi da su SAD i članice EU uvele „koordinisane, efikasne i bez presedana sankcije, a pored toga su usvojile i druge ekonomske mere“, za „dalje slabljenje vojno-industrijskog kompleksa Rusije“.
„Produbljujemo zajednički rad na aktivnom poštovanju naših sankcija i izvoznih ograničenja, kao i na zaustavljanju i obuzdavanju njihovog zaobilaženja i kompenzacije, uključujući putem proširenja ovlašćenja za onemogućavanje pristupa Rusije svim isporukama, koje podržavaju njenu ratnu mašineriju“, ističe se u saopštenju.

Ruska nafta „kao oružje“

Sa druge strane, šef Komiteta za energetiku i prirodne resurse američkog Senata Džo Mančin izjavio je za Sputnjik da SAD imaju mogućnost da u potpunosti zamene rusku naftu i gas na evropskom tržištu.
Prema njegovim rečima, zahvaljujući tome, Rusija neće moći da koristi energente „kao oružje“.

„Ako možemo ovo da uradimo i sklonimo sa tržišta rusku naftu, koja se koristi kao oružje, to će biti blagoslov za demokratiju“, istakao je senator na Međunarodnoj energetskoj konferenciji CERA Weeku u Hjustonu.

On je, takođe, dodao da bi voleo da ruskim energentima potpuno onemogući pristup svetskim tržištima, ali je priznao da svaka zemlja treba da donese svoju odluku po ovom pitanju.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je ranije da Evropa stalno govori o tome da želi da se oslobodi zavisnosti od ruskog gasa, ali prećutkuje da menja jednu zavisnost za drugu.
Krajem novembra prošle godine evropska komesarka za energetiku Kadri Simson na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta izjavila je da je EU potpuno zamenila rusko „plavo gorivo“ isporukama prirodnog tečnog gasa i gasa koji se isporučuje gasovodima od drugih snabdevača.
Zapad je zbog specijalne operacije Rusije u Ukrajini pojačao sankcioni pritisak na Moskvu, što je dovelo do rasta cena struje, goriva i prehrambenih proizvoda u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama. Ruski predsednik Vladimir Putin izjavljivao je da su jeftini i pouzdani ruski energenti bili konkurentna prednost za Evropu, pa se čak i delimično odustajanje od njih već negativno održava na njenu privredu i stanovnike.
Centralnoevropsko gasno čvorište u Baumgartenu u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2022
RUSIJA
SAD će držati visoke cene gasa u Evropi narednih 20 godina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala