- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

SAD će držati visoke cene gasa u Evropi narednih 20 godina

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaCentralnoevropsko gasno čvorište u Baumgartenu u Nemačkoj
Centralnoevropsko gasno čvorište u Baumgartenu u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države će nastaviti da drže visoke cene gasa u Evropskoj uniji i nakon završetka sukoba u Ukrajini, izjavio je odlazeći generalni direktor austrijskog energetskog koncerna „Enerdži AG“ Verner Štajneker.

„Energenti neće mnogo pojeftiniti, čak i ako se rat završi. Ne treba gajiti iluzije po pitanju toga. Čak ni u mirnoj Evropi gas više neće biti tako jeftin kao pre. Evropa će dugoročno kupovati tečni gas od SAD. Skupo i po principu 'uzmi ili plati' na 20 godina. U svakom slučaju, za to će morati da se plati“, istakao je odlazeći generalni direktor austrijskog energetskog koncerna „Enerdži AG“.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku su „SAD zainteresovane za nastavak borbenih dejstava“ u Ukrajini, jer „zarađuju na tečnom prirodnom gasu, slabe Rusiju, zarađuju na oružju i sprečavaju zbližavanje Rusije i Evrope“.

Austrija i dalje zavisna od ruskog gasa

Od ukupne količine gasa koji uvozi Austrija udeo ruskog energenta iznosi do 50 odsto, a priče da je zavisnost od ruskog plavog goriva smanjena na 20 odsto nisu tačne, rekao je Štajneker.
„Smanjena je zavisnost od ruskog gasa, ali ne sa 80 odsto na 20 odsto, kako pokušavaju da nas ubede pojedini političari.. Pre će biti da je smanjena na 40-50 odsto“, rekao je Štajneker u intervjuu za list „Unahrihten“.
Kako je dodao, gas iz Rusije stiže u Evropu „zaobilaznim putevima“, ali ga „ne zovu ruskim“. Po njegovim rečima, tu se radi o „lažnom markiranju“.
Ranije je austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio da je udeo ruskog gasa u uvozu smanjen sa 80 odsto na oko 20 odsto.
Bivši vicekancelar Austrije Hajnc-Kristijan Štrahe rekao je za Sputnjik da nije isključeno da se Austrija ove zime suoči sa opasnom nestašicom gasa, jer se rezerve plavog goriva ne popunjavaju, a cene vrtoglavo rastu.
Prema saopštenju Austrijske agencije za energetiku, prirodni gas u oktobru bio je skuplji za 119 odsto u odnosu na isti period prošle godine i za 5,6 odsto u odnosu na septembar ove godine.
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2022
RUSIJA
Blumberg: Rusija ima šansu da povrati liderstvo u snabdevanju Evrope gasom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala