- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kijev: Monasi UPC moraju da napuste Kijevsko-pečersku lavru do 29. marta; RPC: Vrhunac bezakonja

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaKijevsko-Pečerska lavra
Kijevsko-Pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2023
Pratite nas
Monasi kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve moraju da napuste zdanje Kijevsko-pečerske lavre do 29. marta, navodi se u obaveštenju v.d. direktora lavre Aleksandra Rudnika objavljenom na sajtu. Predsednik Sinodalnog informaciono-prosvetnog odeljenja UPC Vladika Kliment poručio je da UPC ne može da ispoštuje pomenutu odluku Kijeva, jer je nezakonita.

„Uzimajući u obzir zaključke Međuvladine radne grupe i pismo Ministarstva kulture Ukrajine …. Lavra obaveštava o raskidanju ugovora počev od 29. marta. U cilju sprovođenja procedure primopredaje državne imovine manastiru neophodno je da objekti budu oslobođeni“, navodi se na sajtu.

Podsetimo, Međuvladina radna grupa je utvrdila da je manastir prekršio uslove ugovora o korišćenju državne imovine, mada detalji nisu navedeni.
Ovim povodom oglasila se portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, upitavši da li Vašington to vidi.

„Da li je Stejt department u toku? Obično odgovarajuće odeljenje američko Ministarstva živo reaguje na činjenice o verskim progonima. Ovog puta neće im proći da ‘ne vide’ progon Ukrajinske pravoslavne crkve“, napisala je ona na Telegramu.

UPC podvrgnuta jakom pritisku

Šef Sinodalnog odeljenja za odnose crkve sa društvom i medijima Moskovske patrijaršije Vladimir Legojda smatra da je zahtev monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) da napuste zdanje Kijevsko-pečerske lavre vrhunac bezakonja i zauvek će biti upisan u istoriju anticrkvenih progona.
Prema njegovim rečima, UPC je poslednjih godina podvrgnuta pritisku koji se konstantno pojačavao. On ističe da su Učestali su slučajevi zaplene, paljenja i skrnavljenja crkava, napada na sveštenoslužitelje, bilo je mnogo pretnji.

„Ruska pravoslavna crkva je molitvom i srcem sa onima koje proteruju iz velike svetinje“, dodao je on.

Od sredine novembra 2022. godine Služba bezbednosti Ukrajine vrši pretrese u crkvama UPC i eparhijama širom zemlje. Nekoliko arhijereja optuženo je za veleizdaju, subverzivne delatnosti i „širenje propagandnih teza među parohijanima“. Zelenski je 1. decembra 2022. godine stavio na snagu odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, čiji je cilj, u suštini, zabrana UPC. Ukazom je, konkretno, naloženo da se parlamentu podnese predlog zakona o zabrani verskih organizacija „povezanih sa centrima uticaja u Rusiji“ i da se obezbedi da se Povelja UPC ispita na prisustvo crkveno-kanonske veze sa moskovskom patrijaršijom.
Ruski patrijarh Kiril - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruski patrijarh: Uskoro će doći kraj raskolnicima i kijevskoj vlasti
Kijevsko-pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2023
RUSIJA
Zašto je Kijevsko-pečerska lavra važna za celo pravoslavlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala