- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Kavarić o inicijativi SDP za ocjenu ustavnosti Temeljnog ugovora: Što je babi milo, to joj se i snilo

Pratite nas
Advokat Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve Dalibor Kavarić komentarisao je za Sputnjik inicijativu Socijaldemokratske partije predatu Ustavnom sudu Crne Gore za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Temeljnog ugovora sa SPC.
Što je babi milo, to joj se i snilo, kazao je Kavarić povodom te inicijative.
„Pravni i stvarni razlozi Socijaldemokratske partije su nekontrolisana mržnja prema Bogu i prema Crkvi, a bilo koji ozbiljan pravni argument SPD-u u njenoj mržnji i najprizemnijoj zlobi ne može da objasni kako to da je po njima ‘neustavan’ ugovor samo sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom SPC, a da su svi drugi ugovori sa vjerskim zajednicama ustavni, pri čemu se radi suštinski o istim pravnim standardima i načelima u ovoj oblasti. Naravno, svako ima pravo da tuži i da tvrdi sve i svašta”, poručio je za Sputnjik Kavarić.
Socijaldemokratska partija predala je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Temeljnog ugovora, koji je smijenjena Vlada zaključila sa Srpskom pravoslavnom crkvom prošlog avgusta, kazala je u četvrtak na konferenciji za novinare kandidat za predsjednicu Crne Gore Draginja Vuksanović Stanković.
Kako je navela, Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom je u suprotnosti sa pravnim poretkom Crne Gore u svojoj ukupnosti, kao i u pojedinim odredbama.
„I u preambuli i u više od polovine članova Ugovora radi se o neusklađenosti sa pravnim sistemom što je sasvim dovoljno da se ovaj Ugovor poništi. U preambuli, na primjer, Vlada je neustavno preuzela nadležnosti države u cjelini, jer u tekstu Ugovora na više mjesta obavezuje Crnu Goru, kao državu u cjelini. To je suprotno članu 100 Ustava“, kazala je Vuksanović Stanković.
Mitropolit Joanikije - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
REGION
Mitropolit Joanikije: Usvojen tekst Temeljnog ugovora koji je predložio mitropolit Amfilohije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala