- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Mitropolit Joanikije: Usvojen tekst Temeljnog ugovora koji je predložio mitropolit Amfilohije

© Sputnik / Dejan SimićMitropolit Joanikije
Mitropolit Joanikije - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
Pratite nas
Tekst Temeljnog ugovora SPC i Crne Gore, koji je usvojila vlada, je onaj koji je predložio još mitropolit Amfilohije, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Crkvu ne konstituiše Temeljni ugovor ili bilo koji zakon ovog sveta već Isus Hrist, ali u ovom svetu je dobro da se urede odnosi između crkve i države naročito kada imamo u vidu da su crkva i država odvojene kako ne bi bile dva entiteta koja nemaju nikakav međusobni dodir, a obe se bave istim narodom, kazao je mitropolitcrnogorsko-primorski Joanikije.
On je dodao da je uvek smatrao da te odnose treba urediti na principu međusobnog uvažavanja, ravnopravnosti i saradnje.
Kako je čin potpisivanja Temeljnog ugovora izazvao brojne reakcije mitropolit je kazao da nijedan ugovor u Crnoj Gori nije bio toliko pod lupom javnosti poput Temeljnog govora države Crne Gore i SPC.
„Nacrt ugovora je crkva dostavila 2012. ali Vlada tada nije odgovarala. Vlada Zdravka Krivokapića je počela da se bavi tim tekstom i usvojila ga je na Vladi i objavila i on je bio dostupan javnosti. To je isti tekst iz 2012. koji je pokojni mitropolit Amfilohije dostavio Vladi Crne Gore“, kazao je Joanikije.
On je dodao da je vlada Zdravka Krivokapića usvojila tekst Temeljnog ugovora, a vlada Dritana Abazovića tražila da se pravni timovi sastanu zbog primedbi.
„Usvojene su neke primedbe jer mora biti dogovora dve strane. Na nivou stručnjaka bilo je više sastanaka i postignut je dogovor. Usvojili smo nekoliko primedbi koje su bile u pravcu usaglašavanja sa Ustavom i ostalim zakonima Crne Gore. S obzirom na to koji su sve pravni eksperti radili na ugovoru smatram da posle ovog dogovora tekst nije trebalo više menjati“, kazao je Joanikije.
Mitropolit je komentarišući primedbe Crnogorske akademije nauka i umetnosti kazao da se oni nisu oglašavali povodom Zakona o slobodi veroispovijesti.
„Oni se nisu oglašavali kada je vlast sa zlom namerom bila pripremila sve da na taj način oduzme sve svetinje Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i ostalim eparhijama srpske crkve u Crnoj Gori. Kako se tada nije oglasila?“, kazao je Joanikije.
Na pojedine tvrdnje u crnogorskoj javnosti da se potpisivanjem Temeljnog ugovora sva crkvena imovina u Crnoj Gori prepisuje Beogradu mitropolit je kazao da su to „notorne laži i manipulacije“.
On ističe da je sva imovina upisana na eparhije SPC koje deluju u Crnoj Gori.
„Sva imovina uneta je u Katastar Crne Gore. To je crkvena imovina ali zakoni Crne Gore se odnose na tu našu imovinu. Mi smo vlasnici imovine kao i svi ostali vlasnici u Crnoj Gori“, dodao je.
Joanikije je kazao da potpisivanjem Temeljnog ugovora SPC nije dobila ništa više nego Katolička crkva ili Islamska zajednica svojim ugovorima.
„Možda smo u nekom pogledu dobili i manje nego Katolička crkva. Oko javno-pravnog statusa, tu je mnogo više naglašen javno-pravni subjektivitet Katoličke crkve u Crnoj Gori nego SPC“, kazao je.
On nije želeo da komentariše konstatacije da je Temeljni ugovor sa SPC sastavljan u Beogradu i da nije smeo da bude promenjen ni zarez. Takve konstatacije je nazvao podmetanjima i dodao da je Temeljni ugovor urađen tako što su se dve strane sastale i dogovorile oko svega.
„Istina, pravnici Mitropolije i ostalih eparhija SPC su imali glavnu inicijativu. Naš tekst je morao biti usvojen prvo na Svetom arhijerejskom sinodu a kasnije je dorađivan u dijalogu između vlade i SPC“, kazao je Joanikije.
Na pitanje „zašto je patrijarh Porfirije tražio da se ugovor potpiše tiho", Joanikije je kazao da je stav crkve bio da se tom događaju ne treba pridavati veći značaj nego on stvarno ima.
„Mi tim dokumentom nismo dobili ništa više nego što nam je to obezbeđeno Ustavom i zakonima Crne Gore. To je dokument koji izražava dobru volju dve strane o međusobnoj saradnji, a nje svakako mora biti“, kazao je.
Ipak, kako je dodao, sada crkva ima pravo da traži nepravilno oduzetu imovinu.
„Donet je zakon koji nas kao najveće vlasnike imovine isključuje iz tog prava vraćanja naše zemlje“, kazao je mitropolit, prenosi RTCG.
SRBIJA
Mitropolija crnogorsko-primorska: Temeljni ugovor ne treba da bude povod za nove podele
REGION
Dugo očekivano i neophodno: Potpis na temeljni ugovor potvrda kontinuiteta SPC u Crnoj Gori
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala