Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Mitropolija crnogorsko-primorska: Temeljni ugovor ne treba da bude povod za nove podele

Pratite nas
Temeljni ugovor između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, koji je u sredu potpisan u Podgorici predstavlja zdravi, zakoniti i demokratski način uređenja odnosa između Crkve i države, saopšteno je danas iz Mitropolije crnogorsko-primorske.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Ugovor je, pre svega, sredstvo kojim su država i Crkva iskoristile zakonsku mogućnost iz Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica da pojedina pitanja od zajedničkog interesa bliže reše, u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore.
„Pravoslavni vernici i naša crkva ovim Ugovorom nisu dobili nikakav višak prava u odnosu na vernike drugih crkvi i verskih zajednica“, ističu iz MCP-a, prenoisi Tanjug..
Ukazuju da potpisivanje Temeljnog ugovora ne treba da bude razlog za trijumfalizam jednih ili osećaj poraza za neke druge, niti da bude povod za nove podele.
Ukazuju da je Crnoj Gori potrebno jedinstvo u bratskoj ljubavi, a ne bratomržnja i nezavist.

„Stoga, sve one koji ovih dana osećaju rasterećenje i radost zbog ovog događaja, deleći njihov osećaj, pozivamo da se uzdrže od organizovanja bilo kakvih javnih manifestacija ovim povodom“, poručili su iz MCP-a.

Što se pak onih drugih tiče, koji ovaj događaj doživljavaju na drugačiji način, iz MCP-a ističu da takođe ostaju u njihovim molitvama sa željom da razumeju da je ovaj čin na korist Crne Gore i svih njenih građana.
Potpisivanje Temeljnog ugovora između SPC i Vlade Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
REGION
Potpisan Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i SPC
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala