- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Apsurdni potez: Grend slem šampionka kažnjena jer je igrala sa Rusima

© AFP 2023 / BEN STANSALLLetonska teniserka Jelena Ostapenko tokom duela sa Ajlom Tomljanović na Vimbldonu
Letonska teniserka Jelena Ostapenko tokom duela sa Ajlom Tomljanović na Vimbldonu - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2023
Pratite nas
Olimpijski komitet Letonije doneo je skandaloznu odluku da uskrati finansiranje svoje najbolje teniserke Jelena Ostapenko jer je učestvovala na turnirima na kojima je bilo dozvoljeno učešće ruskim i beloruskim igračima.
Pred svoj meč na Mastersu u Indijan Velsu Jelena Ostapenko čula je poražavajuću vest koja stiže iz njene države. Grend slem šampionka kažnjena je od strane Letonije time što će joj biti odueto 1.700 evra.
Razlog koji je Letonci navode je učešće na turnirima na kojima dozvolu za dolazak imaju Rusi i Belorusi, što je potpuno apsurdno jer je njima zabranjeno da igraju samo na Vimbldonu što će se takođe promeniti.
Ostapenko je sa samo 20 godina podigla trofej Rolan Garosa, bila je peta teniserka sveta, a u Letoniji je daleko najuspešnija teniserka zbog čega je ova vest dočekana sa nevericom od Jeleninih navijača.
Ruske teniserke i teniseri prisutni su gotovo na svakom turniru uz neutralna obeležja, ali je skoro nemoguće izbeći bar jednog tokom turnira pogotovo u ženskom tenisu.
Samo u prvih 20 na svetu nalazi se šest ruskih i beloruskih imena, dok ih je u prvih sto čak 13.
Iste mere, odnosno prekid finansiranja primenjen je i na teniserke Danijelu Vismanu i Dariju Semenstaju, kao i na bicikliste Toma Skunšea i Krista Nilandsa.
Pitanje je pokrenuto u februaru, kada je Anda Čakša ministarka prosvete Letonije rekla da država ne treba da pruža pomoć sportistima koji sebi dozvoljavaju da učestvuju na istim turnirima kao Rusi i Belorusi.
Kasnije je zaključen sporazum između Ministarstva i NOK Letonije o prekidu finansiranja. Istovremeno, dokumentom je posebno bilo predviđeno da se dodela sredstava prekida bez obzira na status konkursa i odluke međunarodnih federacija.
Filip Krajinović - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2023
SPORT
Filip potpuno razočarao – s „krompirom“ ide iz Kalifornije!
Novak Đoković i Tomi Has - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2023
SPORT
Ne mogu da prežale nedolazak Đokovića: „Amerika – jedina zemlja sa ograničenjima“
Olga Danilović - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2023
SPORT
Olga „potonula“ na velikoj sceni, ali ima i razlog za zadovoljstvo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala