- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Iznenađenje za Ameriku: Iran i Saudijska Arabija se pomirili, uz pomoć Kine /video/

© Sputnik / Anton Bыstrov / Uđi u bazu fotografijaZastave Irana u jednoj od ulica Teherana
Zastave Irana u jednoj od ulica Teherana - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2023
Pratite nas
Iran i Saudijska Arabija dogovorili su se da ponovo uspostave diplomatske odnose i otvore ambasade, nakon godina napetosti između dve zemlje.
Postizanje sporazuma Irana i Saudijske Arabije u Pekingu potvrdio je i kineski državni medij Global tajms.
Uspostavljanje diplomatskih odnosa ove dve države, što je predviđeno sporazumom koji je postignut u Pekingu ove nedelje, velika je diplomatska pobeda Kine, jer zalivske države primećuju da se SAD polako povlače sa šireg područja Bliskog istoka, navodi AP.
Odluka, takođe, dolazi u vreme kada diplomate pokušavaju da okončaju višegodišnji rat u Jemenu, za koji se smatra da su u njega Iran i Saudijska Arabija duboko uvučeni.
Dve zemlje su saopštenje o sporazumu objavile zajedno sa Kinom, koja je očigledno posredovala u njegovom postizanju.
Iranski državni mediji objavili su fotografije i snimke, za koje kažu da su snimljeni u Pekingu tokom sastanka.
„Nakon provođenja odluke, ministri spoljnih poslova obe zemlje sastaće se kako bi se pripremili za razmenu ambasadora“, prenela je iranska državna televizija.
Kako navodi iranska agencija Tasnim njuz, sekretar iranskog Vrhovnog saveta nacionalne bezbednosti Ali Šamkani je u Pekingu od šestog marta, a razgovori su trajali do danas. U razgovorima sa saudijske strane učestvovao je savetnik za nacionalnu bezbednost Musaid Al Abijan, navodi ta agencija.
Iran i Saudijska Arabija istakli su i međusobno poštovanje suvereniteta i nemešanje u unutrašnje poslove, i saglasili se da implementiraju sporazum o bezbednosnoj saradnji, potpisan 2001. godine, kao i sporazum o saradnji u oblastima sporta, trgovine, investicija, nauke i tehnike, kulture i sporta, potpisan 1998. godine.

U zajedničkom saopštenju, Iran, Saudijska Arabija i Kina izrazili su odlučnost da učine svaki napor za jačanje regionalnog i međunarodnog mira i bezbednosti.

Ubrzo nakon iranskog saopštenja, saudijski državni mediji počeli su da objavljuju istu izjavu.
Saudijska Arabija je prekinula veze sa Iranom 2016. godine nakon upada demonstranata u njenu konzulat u Iranu tokom protesta zbog pogubljenja šiitskog muslimanskog sveštenika u Rijadu, podseća Rojters.
Iran, vodeća šiitska država na Bliskom istoku, i Saudijska Arabija, regionalni sunitska sila, podržavaju suprotne strane u ratovima u Jemenu i Siriji.
Takođe, Saudijska Arabija važila je za bliskog saveznika SAD, dok Amerika smatra Iran neprijateljskom zemljom.
Pobunjenici u Jemenu - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2017
Oštrica noža: Hoće li Iran i Saudijska Arabija rastrgnuti Jemen
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala