Oštrica noža: Hoće li Iran i Saudijska Arabija rastrgnuti Jemen

© AP Photo / Hani MohammedPobunjenici u Jemenu
Pobunjenici u Jemenu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jemen, jedna od najopasnijih država sveta, poslednjih dana veoma podseća na Libiju uoči ubistva Muamera el Gadafija. I ovde izgleda kao da se bore svi protiv svih i opet je ubijen jedan predsednik. Istina, ovog puta radi se o bivšem predsedniku Ali Abdulahu Salehu, čoveku koji je imao veći uticaj od zvaničnog šefa države koji je pobegao iz zemlje.

„Upravljati Jemenom — to je kao šetati po oštrici noža“, rekao je jednom prilikom, sada već pokojni, bivši predsednik te arapske republike Ali Abdulah Saleh, koji je juče ubijen na svirep način. U Sani su ga ubili dojučerašnji saveznici Huti, šiitski pobunjenici iz pokreta „Ansar Alah“.

Još prošle nedelje činilo se da je koalicija Huta i Salehove partije Opšteg nacionalnog fronta, koju većinski čine pripadnici vojske, ujedinjena protiv islamske koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom, koja već više od tri godine bez uspeha bombarduje uu najjužniju državu Arabijskog poluostrva. Međutim, Saleh je tokom svog boravka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima saopštio da je spreman da pregovara sa susedima, ako oni prekinu sa bombardovanjem, skinu blokadu sa zemlje i puste humanitarnu pomoć. Svoju odluku je objasnio politikom Huta, koja je, prema njegovom mišljenju, bila u suprotnosti sa interesima jemenskog naroda — optužio ih je za saradnju sa Iranom. Rukovodstvo Ansar Alaha je nazvala akcije bivšeg predsednika izdajom. Po povratku u zemlju, on je praktično odmah bio ubijen, dok je u uličnim sukobima nastradalo više stotina ljudi.

Huti u Jemenu - Sputnik Srbija
Hrabra gerila jača od američko-arapskih osvajača (video)

Portparol partije „Ansar Alah“ Ahmed Hamid rekao je za Sputnjik da je “Ali Salah sam sebe ubio kada je otvoreno objavio da je stao na stranu neprijatelja“.

„On je pripremao naoružane grupe na jugu zemlje da realizuju neprijateljske zadatke. Mi smo saznali sve njegove planove sa svim detaljima i saopštili mu to. Međutim, on se nije opametio i rekao je da će narod krenuti za njim“, dodao je Hamid.

Sa druge strane, jemenski politikolog Fuad Masad smatra da je ubistvo osveta za Salehove stare grehe.

„Uzrok Salehovog ubistva nije bila samo njegova izdaja, kako govore Huti. To je svođenje starih računa. Upravo je Abdulah Saleh, dok je bio predsednik, ubio njihovog vođu Huseina el Hutija. Huti to nisu zaboravili i čim se pojavila mogućnost, proglasili su da je došlo do raskola i ubili su Saleha“, rekao je Fuad Masad.

Lansiranje rakete iz Jemena - Sputnik Srbija
Abu Dabi napadnut sa teritorije Jemena

Saudijski vojni ekspert, general u penziji Abdala Ganim el Kahtani ima drugačije mišljenje o jučerašnjem događaju. On smatra da je Salehovo ubistvo delo Iranaca, a ne Jemenaca.

„To dokazuje ćutanje Irana o događajima u Sani. Teheranu nije potrebno da kaže da ne učestvuje u tim događajima. U Sani se nalaze iranski vojnici, inženjeri, obaveštajci“, smatra general.

Iran se odavno povezuje sa šiitskim pobunjenicima i njegovi susedi ne propuštaju nijednu priliku da ga optuže za sve nevolje koje su zadesile to područje.

Vlast i samo vlast

Ali Abdulah Saleh je čovek koji je zaboravio kako izgleda biti običan građanin. On se nalazio na vlasti skoro 40 godina. Podsetimo, bio je predsednik Severnog Jemena od 1978. godine i jedan od glavnih aktera ujedinjenja Severa i Juga, a od 1990. godine bio je i predsednik Jemena. Tek nakon pokušaja atentata i velikih demonstracija 2012. godine bio je prinuđen da napusti tu funkciju. Međutim, ni tada nije mirovao. Iako ga sa Hutima vezuje vrlo burna prošlost, jer je kao predsednik vodio pravi rat protiv njih, ipak je bio odlučio da uđe u koaliciju sa njima. Aktuelni predsednik Mansur Hadi je morao da pobegne u Saudijsku Arabiju, a Saleh je opet praktično vladao državom.

Ali Abdulah Saleha i Huti su tri godine efikasno kontrolisali jednu trećinu teritorije Jemena, na kojoj živi 70 odsto stanovništva. Zahvaljujući tome vojna intervencija Saudijske Arabije nije bila uspešna i svi su se nalazili u pat poziciji. Videvši da vojnom silom ne može da slomi nepokorni Jemen, arapska koalicija je odlučila da ih podeli. I tako je Saleh opet promenio stranu. Ovog puta njegovi saveznici nisu imali milosti za njega.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala