- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Lekić će pokušati da formira vladu Crne Gore, za sada ima podršku 37 poslanika, Amerika zabrinuta

© Sputnik / Boban NovovićMiodrag Lekić
Miodrag Lekić - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2023
Pratite nas
Mandatar Miodrag Lekić odlučio je da obnovi pregovore o formiranju crnogorske vlade, a koaliciji „Crno na bijelo“, čija mu podrška nedostaje u parlamentu, ponudio je da budu dio njegovog kabineta ili da podrže manjinsku vladu.
Lekić je, u intervjuu agenciji MINA, rekao da je odluku da obnovi pregovore o formiranju vlade donio nakon što ga je premijer Dritan Abazović obavijestio da ne može da obezbijedi podršku 41 poslanika za formiranje vlade na čijem bi čelu on bio.
Lekić je kazao da će pokušati da sastavi Vladu do 16. marta, kada ističe zadnji rok, da za sada ima podršku 37 poslanika parlamentarne većine, i da mu nedostaju četiri glasa predstavnika koalicije Crno na Bijelo.
On je rekao da je, koaliciji Crno na bijelo, odnosno Građanskom pokretu (GP) URA i Civisu, ponudio da budu dio njegovog kabineta na funkcijama koje su ranije dogovarane.
“Druga varijanta je da podrže manjinsku vladu. Oni su bili u dvije manjinske vlade – 42. i 43. Na njima je da odluče i preuzmu odgovornost”, poručio je Lekić.
On je kazao da bi u Vladi bili i predstavnici Demokratskog fronta (DF).
Upitan li u GP URA i Civisu problematizuju eventualno učešće DF-a u bezbjednosnom sektoru, Lekić je odgovorio da je situacija oko tog sektora dramatizovana i pravdana spoljnim uticajima.
“Dok sam ovo koordinirao, niko se nije miješao, ni spoljni ni unutrašnji faktori, mimo igre koje prepoznaje Ustav. Iz DF-a nijesu ni zainteresovani da budu u bezbjednosnom sektoru”, kazao je Lekić.
On je rekao da je ovo pokušaj da se formira vlada sa DF-om koji, kako je Lekić rekao, ima rezultate na izborima.
“Imaju čak i veće rezultate nego tri ministarska mjesta. Ne vidim da je DF problem, oni bi učestvovali u vladi sa tri ili četiri ministra”, saopštio je Lekić.
On je rekao da je, na početku pregovora prije tri mjeseca, napravio strukturu vlade od stranaka koje bi participirale.
“Ne vidim, ako dođemo do većine od 41 poslanika, da će biti problem personalno imenovanje ministara, jer smo strukturu još ranije dogovorili”, kazao je Lekić.
Na pitanje da li je u redu da se Vlada formira na osnovu Zakona o predsjedniku, koji bi trebalo da se nađe pred Ustavnim sudom, Lekić je odgovorio da to rješenje “moguće nije idelno, ali je legitimno”.
“Kada je nastala kontroverza oko zakona, mi smo predlagali, kao parlamentarna većina, da glasamo sudije Ustavnog suda i da ćemo sačekati da se odrede prema tom aktu. Nijesmo uspjeli, opozicija nije glasala sudije”, saopštio je Lekić.
On je rekao da je zakon važeći i da omogućava predsjedniku da raspusti parlament ako se ne realizuje vlada iduće nedjelje.
“To je zamršena situacija. Neko bi reko da je neozbiljna. Ima, siguran sam, boljih postupaka, ali ovo je manje loše u odnosu na vrijeme stabilokratije kada je sa vrha piramide u klijentelističkim sastavima određivan mandatar, za kojeg smo sigurno znali da će biti izabran i da će četiri godine biti na čelu Vlade”, smatra Lekić.

Amerika zabrinuta zbog nastojanja Lekića da formira vladu

Sjedinjene Američke Države (SAD) zabrinute su zbog nastojanja da se formira nova vlada u Crnoj Gori, rekonstruiše ona koja je izgubila mandat ili skrati mandat parlamentu na osnovu izmijenjenog Zakona o predsjedniku, saopštili su iz američke ambasade u Podgorici.
Iz Ambasade SAD su istakli da dobra javna politika ne treba da se zasniva na ustavno sumnjivom osnovu.
„SAD su veoma zabrinute zbog bilo kakvih nastojanja da se formira nova vlada u Crnoj Gori, rekonstruiše vlada koja je izgubila mandat ili skrati mandat parlamentu na osnovu izmijenjenog Zakona o predsjedniku“, navodi se u objavi Ambasade na Tviteru.
Iz Ambasade SAD su poručili da su prijevremeni parlamentarni izbori potrebni da bi se čule jasne želje crnogorskog naroda, riješio trenutni politički ćorsokak i osigurao legitimitet buduće vlade.
Zgrada Vlade Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2023
REGION
U sjenci predsjedničkih izbora: Hoće li biti formirana nova vlada Crne Gore
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala