- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

U sjenci predsjedničkih izbora: Hoće li biti formirana nova vlada Crne Gore

© AP Photo / Risto BozovicZgrada Vlade Crne Gore
Zgrada Vlade Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2023
Pratite nas
U sjenci kampanje za predsjedničke izbore parlamentarna većina od 30. avgusta 2020. razgovara o formiranju nove vlade u Crnoj Gori, jer 16. marta ističe rok da mandatar Miodrag Lekić napravi vladu.
O formiranju nove vlade ili obnovi postojeće u ponedjeljak su, kako je Sputnjiku saopštilo više izvora, u Skupštini Crne Gore razgovarali premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović i mandatar za sastav vlade Miodrag Lekić.
Profesor Savo Marković za Sputnjik kaže da bi bila izvanredna vijest u ovom trenutku da se formira nova vlada ili rekonstruiše postojeća, jer bi se izbjeglo da predsjednik države Milo Đukanović raspusti Skupštinu i pokaže da je još uvijek politički moćan.
“U bilo kom obliku formiranje vlade, da li tehničke, političke ili obnova postojeće je izvanredna vijest. Mada ja imam zadršku zbog dosadašnjeg ponašanja lidera parlamentarne većine da li će se to dogoditi, ne bih smio da stavim ruku u vatru da hoće to da se desi.”, komentariše za Sputnjik profesor Marković.

Formiranje nove vlade ili rekonstrukcija postojeće

On ističe da je formiranje nove vlade ili rekonstrukcija postojeće dug lidera parlamentarne većine prema biračima, prema narodu, jer im je narod dao mandat da vladaju još dvije godine.
“ Formiranjem vlade ili rekonstrukcijom postojeće pokazali bi da su se lišili sopstvenih sujeta i često nerealnih ambicija, što je bio često slučaj u poslednje dvije godine, i da im je interes narod primaran. Najgori scenario je da istekne rok za formiranje vlade 16.marta, pa da Milo Đukanović dekretom raspusti Skupštinu Crne Gore. Onda bi to bio njegov povratak na glavnu političku scenu, pokazao bi političku moć, kao što su Slovenci govorili kada su ulazili u Jugoslaviju, na konju zelenku da su ušli,” kaže profesor Marković.
Naš sagovornik smatra da je konačno došlo vrijeme da se raskrsti sa Đukanovićevim načinom vladanja i njegovim DPS-om, koji je na vlasti 33 godine.

“Manje je važno u kome obliku će se formirati nova vlada ili rekonstruisati postojeća ili kakve će biti personalna rješenja u njoj, važno je da se izbije iz ruku Đukanovića šansa da raspusti parlament i da se izgura četvorogodišnji mandat parlamentarne većine i vlade koju čine, kako bi se ispunila volja građana iskazanu na izborima.”, poručuje Marković.

Prema medijskim navodima, Abazović će narednih dana da predloži modele za rješavanje političke situacije u vezi sa izborom nove vlade ili rekonstrukcijom postojeće. Pred poslanicima će se naći tri opcije: izbor tehničke vlade koja će imati zadatak da formira izbore, politička vlada, a u igri je i rekonstrukcija postojeće, za što se zalažu SNP i URA, koje imaju naviše ministara u vladi.
Stav predstavnika parlamentarne većine o načinu razrješenja krize nije poznat zbog različitih percepcija partija većine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala