- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Zatražena ocjena ustavnosti Temeljnog ugovora sa SPC

© Foto : Youtube/Skupština Crne Gore/PrintscreenDraginja Vuksanović Stanković, poslanica SDP u Skupštini Crne Gore
Draginja Vuksanović Stanković, poslanica SDP u Skupštini Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2023
Pratite nas
Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković kazala je da je ta stranka predala Ustavnom sudu Inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Temeljnog ugovora koji je smijenjena Vlada zaključila sa Srpskom pravoslavnom crkvom prošlog avgusta.
Vuksanović Stanković je rekla kako je „Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom u suprotnosti sa pravnim poretkom Crne Gore u svojoj ukupnosti, kao i u pojedinim odredbama“ i dodala da se „sad kada je Ustavni sud ponovo u funkciji, otvara mogućnost vođenja legalnog postupka za obaranje neustavnog Ugovora koji je potpisala Vlada Crne Gore“.
„Naglašavamo, SDP nema ništa protiv da se sa SPC zaključi ugovor. Snažno smo za to da sve vjerske zajednice budu jednake pred zakonom i Ustavom. Ali ovo je, pored ostalog, i pitanje vladavine prava. Ne smije jedno osjetljivo i značajno pitanje kao što je odnos Crne Gore i SPC, biti uređeno na neustavan i nezakonit način, kako je urađeno ovim Ugovorom“, poručila je Vuksanović Stanković.
Mitropolit Joanikije - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
REGION
Mitropolit Joanikije: Usvojen tekst Temeljnog ugovora koji je predložio mitropolit Amfilohije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala