- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Žena telohranitelj: Živi štit za šefove država

© SputnikTelohraniteljka iz Vijetnama Dang Hong Nhung
Telohraniteljka iz Vijetnama Dang Hong Nhung - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2023
Pratite nas
Zbog specifične profesije, sa strogim fizičkim zahtevima, među telohraniteljima ima vrlo malo žena. Ipak, major Dang Hong Nung, oficir je Odeljenja za obezbeđivanje najvažnijih događaja i inostranih gostiju Uprave za zaštitu Ministarstva za javnu bezbednost Vijetnama. Zovu je „Ruža zaštite“.
„Moj otac je takođe radio u službi obezbeđenja i ja sam odrasla na njegovim pričama o službenim putovanjima, tokom kojih je štitio rukovodioce partije i države, kao i šefove drugih država tokom njihovih poseta našoj zemlji. Od detinjstva me je oduševljavala očeva služba, trudila sam se da ga sledim u svemu, a pošto sam po prirodi uporna, sanjala sam o tome da, kao i on, postanem telohranitelj“, priča Dang Hong Nung u intervjuu za Sputnjik.
© SputnikTelohraniteljka iz Vijetnama Dang Hong Nhung
Telohraniteljka iz Vijetnama Dang Hong Nhung - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2023
Telohraniteljka iz Vijetnama Dang Hong Nhung
Ona kaže da je stalno u procesu samousavršavanja, moralnog unapređivanja, da stalno uči i prikuplja iskustvo i profesionalne veštine radi stoprocentnog ispunjavanja svih zahteva i zadataka koje pred nju donosi posao kojim se bavi.

Put za pamćenje

Dong Hong Nung posebno pamti posetu japanskog cara i carice Vijetnamu 2017. godine, kada ih je pratila u Hanoju i Hjueu.
„To su bili najstariji državnici koje sam štitila. Carica Japana zbog starosti ima ograničene fizičke mogućnosti, zbog toga sam morala da imam u vidu da njeno kretanje traje duže, kao i da se veoma taktično brinem o pouzdanoj zaštiti visoke gošće. Posle svakog događaja, vraćajući se u hotel, ona je izgovarala moje ime na japanski način, kod vrata me je uzimala za ruku i govorila mi: 'Mnogo vam hvala'. Jednom mi je rekla: 'Japan te blagoslovi, uskoro ćeš imati porodicu i roditi dete'. Uskoro posle tog službenog puta njene reči su se obistinile, udala sam se i rodila dete. I danas pamtim topli glas i nežne oči japanske carice“, navodi Dong Hong Nung.

Predsednik Putin – poseban državnik

Govoreći o poseti predsednika Rusije Vladimira Putina Vijetnamu 2017. godine, tokom samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u Danangu, sagovornica Sputnjika podseća na to da je ruski lider četiri puta bio u poseti njenoj zemlji.
„Imala sam čast da obezbeđujem pregovore i ceremoniju njegovog dočeka 2013. i 2017. godine. To je poseban političar. Predsednik ima ozbiljno lice, ali nadahnjujući glas i druželjubiv, privlačan osmeh. U okviru zvaničnih događaja i na marginama samita 2017. godine predsednika su stalno fotografisali strani i vijetnamski novinari. Zbog toga su vijetnamske snage bezbednosti morale da budu oko njega i da osiguraju bezbedno rastojanje, a da mu omoguće da sačuva svoj imidž, a da pritom novinari mogu neometano da rade“, objašnjava sagovornica Sputnjika.

Domovina i porodica

Major Dang Hong Nung kao saradnik snaga javne bezbednosti mora da štiti inostrane goste i da predstavlja svoju zemlju, ali istovremeno ima obaveze i prema svojoj porodici.
Telohraniteljka iz Vijetnama Dang Hong Nhung
Telohraniteljka iz Vijetnama Dang Hong Nhung - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2023
Telohraniteljka iz Vijetnama Dang Hong Nhung
„Imam prilično napet raspored posla i treninga. Ipak, moja porodica deli sa mnom sve teškoće i probleme, saoseća sa mnom i aktivno mi pomaže“, navodi Dang Hong Nung.
Prema njenim rečima, oficir obezbeđenja mora da bude ne samo vešt i zdrav, nego i da bude posvećen poslu i bezuslovno hrabar.
„Moramo biti spremni da se dostojno suočimo sa svim teškoćama i izazovima. Posao telohranitelja nije samo da osigura apsolutnu bezbednost osobe koju čuva, nego i da stvori dobar utisak o zemlji i njenim učtivim, gostoljubivim i druželjubivim žiteljima. Mora da zna kako da se bori protiv neprijatelja, da dobro vlada borilačkim veštinama. Mora da bude snažan, da dobro puca. Mora da ima tehniku, da čuva tajnu i da se dobro odnosi prema sunarodnicima“, zaključuje Dang Hong Nung.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala