- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska haubica u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Borelj: Izdvojiti milijardu evra za isporuke municije Kijevu

Pratite nas
U toku je 378. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Osnivač grupe „Vagner“ Evgenije Prigožin saopštio je da ruske snage kontrolišu istočni deo Artjomovska (Bahmut). Sprečen je pokušaj proboja ukrajinskih snaga na području Krasnog Limana u LNR.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:19 08.03.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Kirovogradskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.
20:39 08.03.2023
Vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saljdo nazvao je ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog izdajnikom ukrajinskog naroda.
On je za TV „Taurija“ podsetio da je Zelenski, kandidajući se za predsednika Ukrajine, tokom debate sa bivšim ukrajinskim liderom Petrom Porošenkom kleknuo i obećao da prekinuti rat u Donbasu u naskorije vreme, ali je umesto toga, uradio sve drugačije.
Saljdo je zaključio da je Zelenski počeo da se ponaša beskrupuloznije, čak i od Porošenka.
19:45 08.03.2023
U Hersonskoj oblasti pojačava se sistem PVO kako bi se smanjio uticaj granatiranja regiona od strane Ukrajine, saopštio je v.d. gubernatora oblasti Vladimir Saljdo.
Prema njegovim rečima, specijalna jedinica protivvazdušne odbrane u regionu bavi se deaktiviranjem granata, uključujući i onih koje je ispalila ukrajinska strana iz sistema „hajmars“.
Gubernator je dodao da će u ovoj oblasti biti povećan nivo bezbednosti na strateškim objektima. Radi se o crpnim stanicama neophodnim za poljoprivrednu industriju u regionu.
On je istakao da ukrajinska strana nastavlja da granatira civilno stanovništvo Hersonske oblasti po nalogu zapadnih „partnera“.
Saljdo je dodao i da je u Hersonskoj oblasti izgrađen duboko ešalonirani sistem odbrane.
19:18 08.03.2023
Vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki saopštio je da je na jučerašnjem sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom naglasio da je pažnju potrebno usmeriti na jačanje snaga protivvazdušne odbrane u cilju pouzdane zaštite strateški važnih objekata regiona.
17:32 08.03.2023
Američki PVO sistemi „patriot“ mogli bi ubrzo da počnu da se koriste u Ukrajini, izjavio je u intervjuu „Defens njuz“ pomoćnik ministra američke vojske za nabavke i opremu Daglas Buš.
Ranije je zamenik ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar izjavila da će ukrajinska vojska uskoro dobiti PVO sisteme „patriot“ i SAMP/T, koji mogu da presreću balističke rakete.
17:21 08.03.2023
Nemačka je za nedelju dana Ukrajini isporučila dva tenka „gepard“, sledi iz spiska objavljenog na sajtu nemačkog Ministarstva odbrane.
Na ažuriranom spisku, koji nedeljno objavljuje o nemačkoj vojnoj pomoći Kijevu, nalazi se isporuka dva tenka„gepard“.
Tako su ukrajinskoj armiji od početka sukoba isporučena 34 samohodna sistema. Osim toga, prošle nedelje u Kijev su isporučena dva oklopna patrolna vozila.
17:20 08.03.2023
Američki obaveštajci uvereni su da Rusija ne želi direktan vojni sukob sa zapadnim zemljama, ali da su rizici od eskalacije u Ukrajini i dalje veliki, navodi se u godišnjoj proceni tizika koju su objavile američke specijalne službe.
„Rusija, najverovatnije, ne želi direktan konflikt sa snagama SAD i NATO, ali postoji potencijal da se tako nešto dogodi“, navodi se u dokumentu.
Rusko rukovodstvo, smatraju obaveštajci, do sada je izbegavalo korake koji bi vodili ka tome da se sukob u Ukrajini prelije preko granica te zemlje, ali rizici su i dalje veliki.
16:52 08.03.2023
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Gutereš: Izvoz hrane i đubriva iz Rusije i Ukrajine veoma važan
15:47 08.03.2023
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da je predložio da se izdvoji jedna milijarda evra iz takozvanog Evropskog mirovnog fonda za hitne potrebe radi isporuke municije Kijevu.
On je dodao da će u srednjeročnoj perspektivi biti potrebna još jedna milijarda evra za zajedničku kupovinu municije.
Borelj je istakao da računa da će odluka o datom planu biti usvojena na sastanku ministara inostranih poslova i odbrane EU 20. marta.
Visoki predstavnik EU je na kraju sednice ministara odbrane članica EU u Švedskoj takođe istakao da će EU u okviru svoje misije vojne obuke do kraja marta tekuće godine obučiti 11 hiljada ukrajinskih vojnika, a do kraja godine ─ 30 hiljada.
15:33 08.03.2023
Ukrajinski dronovi napali obalu Energodara i izazvali požar
Ukrajinske bespilotne letelice izvele su napad zapaljivom municijom na obalu Energodara.
Napad je izazvao požar na površini od oko četiri hektara, saopštile su gradske vlasti
„Na Međunarodni dan žena ukrajinska vojska je ponovo izvela teroristički čin protiv civila u Energodaru, nanoseći napad zapaljivom municijom na gradsku obalu“, navedeno je u saopštenju.
Prema navodima vlasti Energodara, požar se širi ka dalekovodima koji napajaju grad strujom.
Bez obzira na opasnost od ponovnog napada ukrajinskih dronova, vatrogasci, pripadnici Ruske garde i vojnici nastavljaju da se bore protiv vatrene stihije.
Navodi se, takođe, da rad Zaporoške nuklearke nije ugrožen.
15:19 08.03.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski sastao se sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, saopštila je pres služba Zelenskog.
Zelenski je rekao da su strane razgovarale o prehrambenom sporazumu, njegovom produženju i proširenju, kao i o razmeni zarobljenika. Detalji sastanka za sada nisu objavljeni.
Gutereš je u Kijev stigao u sredu.
14:40 08.03.2023
Stoltenberg: Artjomovsk može pasti u narednim danima
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg priznao je da bi Artjomovsk mogao da dođe pod rusku kontrolu u narednim danima i ponovo pozvao da se izbegava potcenjivanje ruskih mogućnosti.
"Poslednjih nedelja i meseci videli smo žestoke borbe oko i unutar Artjomovska... Ne možemo isključiti da će Artjomovsk pasti u narednim danima. Ali važno je napomenuti da to ne znači nužno prekretnicu u ratu, ali naglašava da ne treba da potcenjujemo Rusiju, moramo da nastavimo da podržavamo Ukrajinu“, rekao je on pre sastanka u Stokholmu sa šefovima ministarstava odbrane zemalja EU, na kojima će se razgovarati o podršci Kijevu.
12:41 08.03.2023
Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Ruske Federacije:
◾Svakodnevno Oružane snage Ukrajine u području Krasnog Limana gube po 130 vojnika i devet komada tehnike;
◾Ruska vojska je likvidirala više od 180 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Donjecka;
◾Ruske trupe su uništile više od 65 ukrajinskih vojnika i haubicu Msta-B na južno-donjeckom i zaporoškom pravcu;
◾Zaustavljena su dejstva deset diverzantsko-izviđačkih grupa Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska;
◾Ruske trupe su likvidirale oko 50 vojnika i uništile haubicu D-30, Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Hersona;
◾U blizini sela Memrik u DNR uništen je štab ukrajinske 59. motorizovane brigade.
12:01 08.03.2023
Ukrajina će ovog meseca dobiti 18 nemačkih i 3 portugalska tenka "leopard 2", saopštio je šef nemačkog ministarstva odbrane Boris Pistorius.
„Mogu da kažem da sam upravo saznao sledeće: 18 nemačkih tenkova Leopard-2A6 i tri portugalska tenka mogu biti poslate u Ukrajinu ovog meseca“, rekao je on na marginama neformalnog sastanka Saveta EU na nivou ministara odbrane.
On je objasnio da tenkovi u Ukrajinu treba da stignu sa već obučenim posadama.
11:07 08.03.2023
Oružane snage Ukrajine pripremaju drugu liniju odbrane Slavjansk-Kramatorsk-Konstantinovka-Toreck i raspoređuju pojačanja sa rezervom. Trenutno je na ovoj liniji, kao i u Seversku, koncentrisano najmanje 12 brigada, uključujući i nedavno formirane 47. i 67. Brigada, navodi telegram kanal "Ribar" koji prati dešavanja na frontu.
Neke formacije su već učestvovale u bitkama za Artjomovsk. Među njima su 17. tenkovska i 28. mehanizovana brigada, kao i padobranci iz 80. i 95. vazdušno-desantne brigade, koji trpe velike gubitke na drugoj liniji odbrane.
Napredovanjem ruskih snaga, linija fronta postaje sve veća. To stvara potrebu kod ukrajinskih snaga da vojnike koriste za zaštitu i držanje položaja umesto da idu u kontranapad.
09:05 08.03.2023
Južnokorejska vlada dala je izvoznu dozvolu Poljskoj da Ukrajini isporuči haubice Krab, koje su napravljene od južnokorejskih komponenti, rekao je Rojtersu direktor evropsko-azijskog odeljenja Biroa za međunarodnu saradnju Kim Hen Čol.
„Proučili smo svu dokumentaciju i moguće probleme unutar DAPA, a zatim smo odlučili da izdamo izvoznu dozvolu Poljskoj“, rekao je on agenciji.
Kim Hen Čol.je naglasio da je stav vlade Južne Koreje da ne isporučuje sisteme naoružanja Ukrajini.
08:31 08.03.2023
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš doputovao je u Kijev. Kako se očekuje, tema razgovora sa predstavnicima kijevskih vlasti će biti produženje Sporazuma o žitu.
07:48 08.03.2023
Ukrajinski mediji pišu da su ruske snage zauzele stratešku tačku Veselo, kod Avdejevke.
07:15 08.03.2023
Predsednik parlamenta Krima Vladimir Konstantinov smatra da Ukrajina treba biti lišena pristupa Crnom moru – to može biti garancija bezbednosti za Krim i nove regione Ruske Federacije.

„Ne znamo konkretne planove specijalne operacije. Sve što je izrečeno je denacifikacija i demilitarizacija. Sa Krima vidimo da će demilitarizacija, bez preuzimanja kontrole nad Odesom i oduzimanja Ukrajini izlaza na Crno more biti nepotpuna. Nema drugog načina da se pruže garancije bezbednosti ni nama, niti novim regionima Ruske Federacije“, rekao je Konstantinov Sputnjiku.

„Ali na obe obale reke postoji nekoliko velikih gradova: Zaporožje, Dnjepropetrovsk, sam Kijev. Sečenje ovih aglomeracija linijama razgraničenja nije naš metod. To znači da svi ovi gradovi moraju biti uzeti. Dakle, Kijev-Odesa ocrtava se linija, na istoku nemamo pravo nikome ništa da ostavimo. A dalje, kako bude“, naglasio je Konstantinov.
07:10 08.03.2023
Osnovač Vagnera Evgenije Prigožin rekao je da su jedinice grupe preuzele kontrolu nad istočnim delom Artjomovska (Bahmut) u DNR.
„Oni su zauzeli ceo istočni deo Bahmuta. Sve istočno od reke Bahmutke je u potpunosti pod kontrolom grupe Vagner“, citirala je Prigožin njegova pres služba na telegramu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala