- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Stejt department: Nacrt zakona o stranim agentima u Gruziji inspirisan Kremljom

© AFP 2023 / NICHOLAS KAMMZgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2023
Pratite nas
Američki Stejt department pozvao je vlast u Gruziji i demonstrante, koji protestuju zbog nacrta zakona o stranim agentima, na uzdržanost. U Vašingtonu su istakli da su duboko zabrinuti zbog nacrta zakona koji je, kako kažu, „inspirisan Kremljom“.

„Forsiranje nacrta zakona inspirisanog Kremljom u parlamentu nije u skladu sa težnjama naroda Gruzije u pravcu evrointegracija i demokratskog razvoja…. I naneće štetu odnosima Gruzije sa njenim strateškim partnerima i ugroziti njenu evroatlantsku budućnost“, naveo je na brifingu portparol Ned Prajs.

Stejt department poziva vladu Gruzije da poštuje slobodu mirnog okupljanja i protesta.
„Pozivamo sve strane da pokažu uzdržanost i da izbegavaju bilo kakve aktivnosti koje bi vodile ka eskalaciji i nasilju, poštuju zakone i demokratske vrednosti Gruzije“, rekao je Prajs.
Podsetimo, veliki antiruski protest održava se u centru glavnog grada Gruzije, Tbilisija, građani protestuju zbog usvajanja zakona o stranim agentima. Demonstranti su opkolili parlament i sukobili se sa policijom.
Aktivisti su počeli da se okupljaju na centralnoj aveniji posle podne, glavna akcija počela je u 19 časova (16 časova po srednjoevropskom vremenu).
Oni nose zastave Evropske unije i Gruzije, kao i plakate na kojima piše da Gruzija bira Evropsku uniju, a ne Rusiju. Demonstranti smatraju da je predlog zakona o stranim agentima analog zakona koji je na snazi u Rusiji.
Protesti u Tbilisiju - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2023
RUSIJA
„Majdan“ u Gruziji: Suzavci, vodeni topovi – protesti potresaju Tbilisi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala