- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Majdan“ u Gruziji: Suzavci, vodeni topovi – protesti potresaju Tbilisi

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Tbilisiju
Protesti u Tbilisiju - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2023
Pratite nas
U Tbilisiju su juče ujutru počeli protesti protiv zakona o stranim agentima koji je sinoć usvojen. Dok vladajuća stranka podržava dokument, opozicija smatra da je nacrt zakona „ruska verzija“, te da udaljava zemlju od Evrope.
Prema dokumentu „O transparentnosti stranog uticaja“ planirano je da se u Gruziji formira registar nevladinih organizacija i medija koje dobijaju sredstva od stranih država. Predstavnici vladajuće stranke „Gruzijski san“, koja predstavlja parlamentarnu većinu, saopštili su da podržavaju nacrt zakona te da ukoliko predsednica stavi veto na dokument oni će ipak pokušati da „proguraju“ zakon.

Šta se dogodilo?

Demonstranti su počeli da se okupljaju ispred zgrade parlamenta u Tbilisiju u utorak ujutru. Oni su protestovali protiv usvajanja zakona. Međutim, sinoć je dokument usvojen glasovima 76 poslanika, dok je 13 bilo protiv.
Opozicija i njihove pristalice podržali su protest kod parlamenta uprkos pozivima policije da se raziđu. Oko 20.00 uveče na mesto protesta stigli su pripadnici specijalnih snaga. Automobilski saobraćaj je u tom području bio blokiran.
Specijalne snage pokušale su da potisnu demonstrante, koristeći suzavac i vodeni top, ali su u pravcu bezbednjaka poletele flaše i kamenje. Oko jedan sat posle ponoći policija je počela da rasteruje demonstrante. Oko šest sati jutros protest je završen, a saobraćaj u aveniji Rustaveli je obnovljen.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Gruzije saopštilo je da su protesti ispred zgrade parlamenta prerasli u nasilnu akciju. Kako se navodi, demonstranti su pokušali da blokiraju ulaz u parlament, a kasnije su bacali na zgradu molotovljeve koktele i pirotehnička sredstva.
U sukobu opozicije i policije bilo je povređenih, ali tačan broj nije poznat. Zbog sitnog huliganstva i nepovinovanja legitimnim zahtevima policije zadržano je 66 ljudi.
Kako je saopšteno, povređeno je i oko 50 policajaca, neki su operisani i nalaze se u bolnicama.

Predsednica će staviti veto

Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili izrazila je podršku demonstrantima i saopštila je da će staviti veto na zakon o stranim agentima koji je izazvao veliku pometnju u društvu.
Ranije je administracija predsednice Gruzije saopštila da je Zurabišvili, koja boravi u poseti Americi, otkazala sve sastanke kako bi se obratila narodu u svetlu protesta.

Borelj kritikovao zakon

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj izjavio je da je nacrt zakona o stranim agentima, koji je izazvao proteste u Tbilisiju, nespojiv sa vrednostima EU i da protivreči ciljevima Gruzije da se pridruži savezu.
On je rekao da Evropska unija poziva Gruziju da ostane privržena demokratiji, vladavini prava i ljudskim pravima. Borelj je takođe istakao da narod ima pravo na mirne proteste.
Nakon toga se oglasila portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Sada je jasno zašto SAD još nisu u Evropskoj uniji – tamo je zakon o stranim agentima na snazi od 1938. godine“, napisala je Zaharova na Telegramu.
Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2023
SVET
Predsednica Gruzije poručila demonstrantima: Uz vas sam, uložiću veto na zakon o stranim agentima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala