- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Predsednica Gruzije poručila demonstrantima: Uz vas sam, uložiću veto na zakon o stranim agentima

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPredsednica Gruzije Salome Zurabišvili
Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2023
Pratite nas
Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili podržala je demonstrante u Tbilisiju i izjavila da će naložiti veto na zakon o stranim agentima.
„Uz vas sam, jer vi danas predstavljate slobodnu Gruziju, Gruziju koja svoju budućnost vidi u Evropi i nikom ne daje pravo da joj oduzme tu budućnost. Bilo koja forma ovog zakona treba da bude ukinuta. Ne treba ga slati Venecijanskoj komisiji. Venecijanska komisija odlično zna kakav je to zakon. Od samog početka sam govorila da ću uložiti veto na ovaj zakon i to ću i uraditi“, poručila je Zurabišvili u video poruci koju je objavila administracija predsednice.
Prema njenim rečima, ovaj zakon udaljava Gruziju od Evropske unije i svi koji ga podržavaju krše ustav zemlje.
Zurabišvili se nalazi u radnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama, a zbog nereda u Gruziji, otkazala je sve svoje sastanke u SAD i obratila se građanima Gruzije.
Situaciju u Gruziji prokomentarisao je i portparol Stejt departmenta Ned Prajs koji je izjavio da Vašingtop prati situaciju u Tbilisiju i da bi usvajanje zakona „O transparentnosti stranog uticaja“ u Gruziji moglo da ugrozi partnerstvo Vašingtona i Tbilisija.
Prethodno je PR služba gruzijskog Ministarstva unutrašnjih poslova saopštila da je tokom protesta demonstranata zbog usvajanja nacrta zakona o stranim agentima, ispred parlamenta u Tbilisiju povređeno nekoliko pripadnika organa reda, a oštećeni su i policijska vozila i oprema. Policija je protiv demonstranata upotrebila suzavac i vodene topove.
Zasedanie parlamenta Яponii  - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2023
MULTIMEDIJA
Žestoka tuča u gruzijskom parlamentu: Ko je strani agent
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala