Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Potresno svedočenje dvojice mladića koje su prebili pripadnici ROSU: Tukli su nas zato što smo Srbi

© AP Photo / Marjan VuceticPripadnici specijalnih policijskih snaga ROSU na severu Kosova i Metohije
Pripadnici specijalnih policijskih snaga ROSU na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2023
Pratite nas
Dvojica srpskih mladića, koje su sinoć brutalno prebili specijalci takozvane kosovske policije ROSU u selu Jošanica kod Leposavića, u izjavi za medije navode da su pretučeni samo zato što su Srbi jer nikom ništa nisu učinili, a sve što su radili jeste da su tražili mobilni telefon koji je jedan od njih izgubio.
L.Đ (23) je rekao da se slučajno našao u automobilu jer je pošao zajedno sa svojim komšijom da potraže telefon koji mu je ispao dok je prevozio šljunak.
„Krenuli smo oko 19 časova, ne znam tačno vreme. Nakon kilometar i po na samoj krivini videli smo dva vozila iza nas, presreli su nas, jedan džip je stao izpred nas, čovek je izleteo sa automatskom puškom repetirao i rekao: „Izlazite iz kola!“. Drug je krenuo da izlazi, oni su ga izvukli napolje i mene su izvukli i bacili na zemlju i tada me je šutnuo čizmom i počeli su da nas udaraju", priča jedan od povređenih.

„Kada su počeli da nas tuku, pretresali su kola i pitali su odakle smo šta radimo. Dok smo objasnili da smo iz tog sela i pokazali ličnu kartu da živimo u Jošanici oni su nas pustili posle toga. Bilo je sedam-osam pripadnika policije, dok su nas tukli ležali smo na zemlji a puške su nam bile uperene u glavu. Najviše me bole glava i oko. Do jutros nisam video,zamaglilo mi se, i kolena me bole, valjda kada su me vukli i bacali po zemlji. Uplašen sam, ko ne bi imao strah“, dodao je on.

Njegov otac Miloica Đoković kaže da je ovo kap koja je prelila čašu.
„Ja sam ga odgajio od kilo mesa. Sinoć sam ga ispratio sa komšijom u selo da traže telefon. Trebali su prvo da ga pitaju ko je? Da mu traže dokumenta, a ne da izvlače decu i da šutiraju kao fudbalske lopte. Ovo ne znam šta se radi i kuda ide više u 21 veku. Ovde smo opstajali i živeli do sada, ali ovde života nema“, ispričao je otac povređenog momka.
Đ.M, koji je vozio auto, kaže da ništa nije slutilo da će ih policajci pretući bez razloga.

„Oko 19:30 video sam da su se iza nas pojavila svetla - plava bez rotacije. Džip me pretiče i preprečili su mi vozilo. Nisam stigao skroz da stanem, izašli su ,repetirali puške, počeli su da lupaju vozilo… „Izlazite napolje!“…Ja sam stao, iskreno, ne znam šta me je snašlo. Oni su me izvukli napolje nisam stigao ni da zakoračim iz vozila, bacili su me na zemlju i onda je krenulo šutiranje, udaranje, pesnicama u glavu, ja sam se sagnuo. Počeli su da me šutiraju u grudni koš i rebra. U tom periodu čujem jauke drugara, njega su udarali mislim čizmom u glavu. To je trajalo pet do sedam minuta. Nisam mogao da se pomerim. Nisu nas pitali ništa, počeli su da nas nazivaju švercerima, kriminalcima, kontrabanditima, a puška je konstantno bila uperena u mene“, Đ.M, vidno preplašen.

Njegov otac Dragoš, potvrdio je ovu priču i rekao da mu sin nije smeo da kaže šta se desilo.
„On to meni nije smeo odmah da ispriča, ali mi je sutradan rekao šta se desilo. Ovo je sada drugi put da slušam. Razumem da je nešto rekao ružno i razumem da je imao robu u kolima da je švercovao pa da se tako ponašaju. Ja mislim da je ovo kap koja je prelila čašu, to sam jutros rekao i Austrijancu iz Euleksa, koji mi je rekao da će probati sve što može da uradi, ali mislim da će se sve na ovom završiti. Vrana, vrani oči ne vadi“, zaključio je otac povređenog Đ.M.
Pripadnik jedinice Rosu na prelazu Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2023
SRBIJA
Pripadnici Rosu pretukli dvojicu srpskih mladića kod Leposavića
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2023
SRBIJA
Kancelarija za KiM: Međunarodna zajednica da osudi napad na srpske mladiće
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala