- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Gruzija: Policija upotrebila suzavac protiv demonstranata na antiruskom protestu u Tbilisiju /video/

© AFP 2023 / VANO SHLAMOVProtest opozicije u gruzijskom Tbilisiju
Protest opozicije u gruzijskom Tbilisiju - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2023
Pratite nas
Veliki protest održava se u centru glavnog grada Gruzije, Tbilisija, građani protestuju zbog usvajanja zakona o stranim agentima. Demonstranti su opkolili parlament i sukobili se sa policijom.
Aktivisti su počeli da se okupljaju na centralnoj aveniji posle podne, glavna akcija počela je u 19 časova (16 časova po srednjoevropskom vremenu).
Oni nose zastave Evropske unije i Gruzije, kao i plakate na kojima piše da Gruzija bira Evropsku uniju, a ne Rusiju. Demonstranti smatraju da je predlog zakona o stranim agentima analog zakona koji je na snazi u Rusiji.
U demonstracijama učestvuju opozicionari, predstavnici nevladinih organizacija, glumci, pisci, TV voditelji, studenti i obični građani. Oko parlamenta se nalaze brigade patrolne policije za obezbeđivanje reda.
Demonstranti su nakon okupljanja, opkolili zgradu i kapije parlamenta kako bi sprečili poslanike da uđu na sutrašnju plenarnu sednicu. Oni su se sukobili sa policijom na koju su bacali petarde i molotovljeve koktele.
Pripadnici specijalnih snaga stacionirani u dvorištu gruzijskog parlamenta u Tbilisiju upotrebili su suzavac i vodu kako bi oterali demonstrante od kapija parlamenta, objavile su gruzijske televizije.
„Situacija je napeta. Već ima povređenih“, javila je TV „Pirveli“.
Nakon toga policija je potisnula demonstrante sa avenije Rustaveli u centru grada.
Ljudi su u panici bežali po susednim ulicama, vičući uvrede na račun vlasti. U krugu parlamenta nalaze se ekipe hitne pomoći koje pružaju prvu pomoć nastradalima. Aktivisti pomažu jedni drugima da se izbore sa dejstvom suzavca tako što jedni drugima ispiraju oči fiziološkim rastvorom i daju vodu.
Gruzijska policija saopštila je da je privedeno ukupno 76 demonstranata.
Kako je navelo Ministarstvo unutrašnjih poslova zemlje, demonstranti koji su išli na protest imali su kod sebe elektrošokere, pendreke, kamenje, raznu pirotehniku, boje i različite predmete koji su zakonom zabranjeni i namenjeni za nasilničko ponašanje, a koje je policija oduzela.
Ova akcija je najveća u poslednje vreme u Tbilisiju.
U Tbilisiju su u utorak ujutru počeli protesti protiv zakona o stranim agentima koji je sinoć usvojen. Dok vladajuća stranka podržava dokument, opozicija smatra da je nacrt zakona „ruska verzija“, te da udaljava zemlju od Evrope. Prema dokumentu „O transparentnosti stranog uticaja“ planirano je da se u Gruziji formira registar nevladinih organizacija i medija koje dobijaju sredstva od stranih država. Predstavnici vladajuće stranke „Gruzijski san“, koja predstavlja parlamentarnu većinu, saopštili su da podržavaju nacrt zakona te da ukoliko predsednica stavi veto na dokument oni će ipak pokušati da „proguraju“ zakon.
Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2023
SVET
Predsednica Gruzije poručila demonstrantima: Uz vas sam, uložiću veto na zakon o stranim agentima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala