- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Zabrinutost širom sveta zbog soja H5N1: Virus sa ptica prelazi na sisare, zaražene lisice kod Pariza

CC0 / Pixabay / Lisica
Lisica - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2023
Pratite nas
Francuska je prijavila izbijanje visoko patogenog ptičjeg gripa među crvenim lisicama severoistočno od Pariza, saopštila je danas Svetska organizacija za zdravlje životinja (VOAH).
Ovakva reakcija usledila je nakon što je širenje virusa na sisare počelo da izaziva zabrinutost širom sveta, javio je Rojters.
Navodi se da su tri lisice pronađene mrtve u rezervatu prirode, u blizini mesta gde su uginuli galebovi, a nedugo zatim jedna od lisica je pokupljena i testirana, napominje se u izveštaju koji su prenele francuske vlasti.
Otkriveni soj je H5N1, poput onog koji se širio svetom u poslednjih godinu dana, kada je usmrtio više od 200 miliona ptica.
Isti soj ptičjeg gripa ponovo je otkriven na farmi gusaka u okrugu Bekeš, na jugoistoku Mađarske, saopštila je danas Uprava za bezbednost hrane u toj zemlji.
Navedeno je da je ta bolest registrovana i kod ptica u zatočeništvu u okrugu Komarom - Estergom na severu zemlje, preneo je MTI.
Soj H5N1 dijagnostikovan je na farmi koja drži 7.400 gusaka u Bekešu, a odstrel životinja je već počeo, saopšteno je iz Uprave. Isto čeka i bolesne ptice u okrugu Komarom-Estergom.
Dete kod lekara - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2022
SVET
Virusi se menjaju: Misteriozna zaraza širi se među decom – u Kini ptičji grip i kod ljudi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala