- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Virusi se menjaju: Misteriozna zaraza širi se među decom – u Kini ptičji grip i kod ljudi

© Sputnik / Igor Zarembo / Uđi u bazu fotografijaDete kod lekara
Dete kod lekara - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2022
Pratite nas
Raste broj slučajeva misterioznog virusa hepatitisa kod dece u Evropi i SAD, a naučnici u Velikoj Britaniji sada traže vezu sa adenovirusima, što bi moglo promeniti tok istraživanja i terapiju. Nema mesta panici, jer je verovatno reč o mutaciji postojećeg virusa koja je očekivana, kao u slučaju korone, kažu za Sputnjik eminentni srpski stručnjaci.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

U Srbiji nema slučajeva dosad nepoznatog hepatitisa, koji je među decom dosad prijavljen u najmanje 11 zemalja, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, bio je fatalan za jedno dete.
Sumnja se da je oboljenje koje je kod 17 od 190 obolelih mališana zahtevalo transplantaciju jetre izazvano nekim od adenovirusa, ali stručnjaci procenjuju da će biti potrebno bar mesec dana da se virus sekvencionira i utvrdi šta se zapravo dešava.

Novi virus najviše se širi po Britaniji

Prvi pacijenti su prijavljeni u Velikoj Britaniji, gde je najviše obolele dece - 114. Po broju registrovanih slučajeva, sledeća je Španija sa 13, Izrael sa 12 i SAD sa devet, ali bolest je među decom prijavljena i u Danskoj, Irskoj, Holandiji, Italiji, Norveškoj, Francuskoj, Rumuniji i Belgiji.
Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti u Stokholmu, saopštio je da ti slučajevi nisu međusobno povezani. Misteriozno oboljenje jetre je prijavljivano kod dece uzrasta od mesec dana do 16 godina.
Virusolog dr Ana Gligić sigurna je da nije reč o virusu iz laboratorije, već o modifikaciji virusa hepatita koju su izazvali spoljni faktori. Ona kaže da viruse postepeno transformišu spoljni faktori, radijacija i zagađenje.
„Virus je parazit u ćeliji, a mi udišemo taj prljavi vazduh, jedemo zagađenu hranu, sve je puno hemikalija. To sve jako utiče na ove viruse. Oni negde miruju i ne predstavljaju nam problem, onda dođe do nekih promena i imamo ono što smo imali sa koronom, a imaćemo sada i sa drugim virusima, sigurno. Napominjem da je ovo moj lični stav, pratim to 35 godina, vidim šta se dešava. Imaćemo ponovo neke viruse iz prirode, samo ne znamo kad će iskočiti“, kaže Gligićeva.

Pojavio se u Kini i ptičji grip

Ona dodaje da njenu teoriju potvrđuje i poslednja vest iz Kine u kojoj je upravo potvrđen prvi slučaj ptičjeg gripa H3N8 kod ljudi. Dakle, ona veruje da je virus čije je istraživanje u toku, sigurno prisutan duže vremena, kao što je bio slučaj sa kovidom.
„Mi smo za koronu imali potvrdu negde 1986. godine da je 60 odsto ispitivanih ljudi nosilo antitela za koronu, da ne govorimo o mačićima, kučićima i živini koja se vakciniše protiv korone, koja ne može opstati, ako se ne vakciniše. Na farmama pilića, gusaka, pataka, ništa ne može opstati, ako se ne vakciniše protiv korone. Onda samo odjedanput iskoči neki soj koji se negde krčka, krčka, menja dok ne stigne do nivoa da bude patogen za čoveka, onda – alarm“.

Veća buka nego što je potrebno

Naš cenjeni epidemiolog prof dr Radmilo Petrović kaže da vesti vezane za hepatit deluju zastrašujuće, pošto obolevaju deca, ali dodaje da ovo što se dešava nije ništa neuobičajeno. Pre svega kaže da Svetska zdravstvena organizacija voli da pravi veću buku, nego što je potrebno.
„Oni koriste američku strategiju straha, stalno nečim plaše narod, stalno izmišljaju nešto čime će da plaše stanovništvo. To je neka američka čudna politika. Verujem da nema razloga za strah, ovakve stvari se dešavaju, to su crevni, enteralni virusi hepatita. Oni se uglavnom kod dece i javljaju, to nije nikakvo čudo“, kaže Petrović.
On dodaje da je kod nas najčešći virus tipa A. S druge strane u Africi je čest virus tipa E, ali svi oni, kaže, izazivaju uglavnom blage infekcije, osim ako pacijent već nema problem.
„Kod onih sa oštećenim imunitetom izazivaju i teže oblike bolesti, zato što je imuni sistem oslabljen. To je opasno možda samo za hospitalne uslove, tamo gde su deca u bolnicama, kada su deca u takozvanoj minus varijanti sa oslabljenim imunitetom, usled neke druge bolesti. Ponavljam, ovo nije ništa zabrinjavajuće“, kaže naš cenjeni epidemiolog.
On dodaje da u Srbiji, prema ispitivanjima koja su rađena poslednjih decenija, između 80 i 90 odsto dece do šeste godine ima antitela na virus hepatitisa koji inače prolazi bez teških simptoma, bez teških oblika i bez smrtnog ishoda. Međutim, Petrović kaže da, ako ispitivanja pokažu da je reč o potpuno drugačijem virusu, to može promeniti stvari.
© AP Photo / Jerome DelayU Kini je upravo potvrđen prvi slučaj ptičjeg gripa H3N8 kod ljudi
Istraživanje omikron varijante virusa korona u Južnoafričkoj Republici - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
U Kini je upravo potvrđen prvi slučaj ptičjeg gripa H3N8 kod ljudi

Uticalo i ukidanje antikovid mera

Zdravstveni zvaničnici u Velikoj Britaniji objavili su nove detalje u istrazi o neobičnoj seriji slučajeva hepatitisa kod dece. Tri četvrtine od 53 dece koja su testirana na adenovirus u Velikoj Britaniji je pozitivno. Reč je o velikoj porodici virusa koji se mogu širiti od osobe do osobe, izazivajući niz bolesti uključujući prehladu, upalu očiju i gastroenteritis.
Neobični slučajevi hepatitisa pojavili su se nakon što je širenje adenovirusa eskaliralo poslednjih meseci, zajedno sa drugim uobičajenim virusima koji su se povećali sa ukidanjem antikovid mera, koje su većinu virusa držale na odstojanju.
Iako istraživanja kruže oko adenovirusa, još nije jasno kako bi on mogao da izazove upalu jetre. Stručnjaci sumnjaju da postoji kofaktor koji dovodi do toga da normalan adenovirus izazove ozbiljniju kliničku sliku kod male dece.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala