- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Volstrit džurnal“: Amerika nije spremna za konfrontaciju sa Kinom i Rusijom

© Sputnik / Alekseй Agarыšev / Uđi u bazu fotografijaZdanie Kongressa SŠA na Kapitoliйskom holme v Vašingtone
Zdanie Kongressa SŠA na Kapitoliйskom holme v Vašingtone - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2023
Pratite nas
SAD sada nisu spremni da se suprotstave Rusiji i Kini, s obzirom na to da su se poslednjih decenija fokusirale na borbu protiv buntovnika u bliskoistočnim zemljama, piše list „Volstrit džurnal“.
List navodi da na trenutno SAD proizvode nedovoljno naoružanja i municije, koji su neophodni za efikasno obuzdavanje i konfrontaciju sa drugim vodećim igračima u svetskoj politici.
U članku se ističe, da iako svest o dolasku nove faze borbe velikih sila raste, niz okolnosti sprečava da Sjedinjene Američke Države brzo reaguju na nove uslove. Među tim okolnostima su unutrašnje protivrečnosti u SAD-u, različite procene kineske pretnje, odvlačenje pažnje na trenutne probleme.
Tokom godina borbe sa terorističkim zemljama na Bliskom Istoku smanjila se proizvodnja podmornica i raketa, koje su neophodne za suprotstavljanje Kini. Vojne vežbe su pokazale da će u slučaju sukoba oko Tajvana zalihe američkih raketa velikog dometa biti potrošene za oko nedelju dana.
SAD su takođe zaostale za Moskvom i Pekingom u razvoju nadzvučnog naoružanja. Smanjena je privlačnost vojne službe, vojska se tokom poslednjih godina redovno suočavala sa nedostatkom dobrovoljaca.
List ukazuje da u slučaju zaoštravanja međunarodne situacije Sjedinjene Američke Države mogu biti prinuđene da vode bitke na dva fronta – protiv Kine i protiv Rusije. Arktik može biti lokacija za sukobe, međutim, SAD zaostaju za Rusijom po broju ledolomaca koji bi bili potrebni da bi se obezbedio rad flote.
Prema podacima „Volstrit džurnala“, SAD će moći tek 2030. godine da obezbede tehnološku prednost nad Kinom i Rusijom stvaranjem novih vrsta naoružanja, dok bi se sukob sa Kinom oko Tajvana, prema američkim obaveštajnim službama, mogao dogoditi ranije.
U članku se priznaje da trenutno Oružane snage SAD nadmašuju glavne protivnike, vojni budžet se povećava svake godine, a potrošnja za naučno-istraživačke i eksperimentalno-razvojne radove u 2023. godini iznosiće 140 milijardi dolara, što je apsolutni rekord.
Šef kineske diplomatije Ćin Gang - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2023
RUSIJA
Dvostruki standardi: Zašto Amerika može isporučivati oružje Tajvanu, a Kina ne može Rusiji?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala