- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Dvostruki standardi: Zašto Amerika može isporučivati oružje Tajvanu, a Kina ne može Rusiji?

© FotoŠef kineske diplomatije Ćin Gang
Šef kineske diplomatije Ćin Gang - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2023
Pratite nas
Kina ne razume zašto SAD traže od Pekinga da ne isporučuje Rusiji oružje dok istovremeno snabdevaju Tajvan američkim oružjem, izjavio je ministar spoljnih poslova Kine Ćin Gang.

„Kineski narod s pravom pita – zašto, kada je reč o Ukrajini, SAD toliko govore o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, a ako se radi o pitanjima Tajvana i Kine onda oni ne poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Kine? Zašto traže od Kine da ne isporučuje oružje Rusiji, dok oni odavno krše konsenzus od 17. avgusta 1982. godine, prodajući oružje Tajvanu? Zašto, govoreći o podržavanju mira i stabilnosti u regionu, tajno planiraju takozvano 'uništenje Tajvana'?“, upitao je šef kineske diplomatije, govoreći na godišnjoj pres-konferenciji na marginama sednice Nacionalnog narodnog kongresa Kine.

On je istovremeno istakao da Kina nije isporučivala oružje nijednoj od strana sukoba u Ukrajini, te da je glavni zadatak Pekinga da doprinese mirovnim pregovorima.
„Kina nije pokrenula tu krizu i nije bila zainteresovana strana, a takođe nikada nije isporučivala oružje nijednoj od strana u sukobu. Na osnovu čega pokušavaju da prebace odgovornost na Kinu? To čak dolazi do sankcija i pretnji. Za nas je to neprihvatljivo“, konstatovao je ministar.
On je ocenio da je kriza u Ukrajini u suštini rezultat katastrofalnih protivrečnosti u upravljanju bezbednošću u Evropi.

Nastupio kritični momenat

Ministar je poručio da se Kina uvek zalaže za dijalog, protivi sankcijama i da nastoji da ublaži tenzije. On je pozvao relevantne zemlje da prestanu da dolivaju ulje na vatru i da prestanu da optužuju Kinu.

„U trenutnoj situaciji neophodno je pokazati uzdržanost, delovati racionalno i promovisati mirovni dijalog. U kriznoj situaciji u Ukrajini nastupio je kritični momenat – ili će doći do prekida vatre, uspostavljanja mira tako što će se krenuti pravim putem političkog rešavanja situacije ili će se dolivati ulje na vatru, kriza će se pogoršati i situacija će izmaći kontroli“, poručio je šef kineske diplomatije.

Kako je dodao, sukob, pritisci i sankcije ne mogu rešiti probleme, zbog čega je neophodno što pre pokrenuti mirovne pregovore.

Rusko-kineski odnosi garancija stabilnosti

Odnosi Rusije i Kine su garancija globalnog strateškog balansa i stabilnosti, rekao je Ćin Gang.

„Kina i Rusija zajedno promovišu multipolarnost i demokratizaciju međunarodnih odnosa, a takođe osiguravaju globalni strateški balans i stabilnost“, rekao je kineski ministar.

Kako je dodao, pod rukovodstvom predsednika Kine Si Đinpinga i predsednika Rusije Vladimira Putina odnosi Pekinga i Moskve nastavljaju da se razvijaju.
„Lideri naših zemalja održavaju tesne kontakte. Komunikacija lidera dve države je kompas rusko-kineskih odnosa. Pod njihovim strateškim rukovodstvom naši odnosi sveobuhvatnog strateškog partnerstva i saradnje, koji ulaze u novu eru, nastavljaju da se uzdižu na nove visine“, istakao je Ćin Gang.
Po njegovim rečima, odnosi Pekinga i Moskve treba da jačaju u kontekstu rastuće nestabilnosti u svetu.
„Što u svetu bude više nestabilnosti i nemira, to bi trebalo da se stabilnije razvijaju kinesko-ruski odnosi“, poručio je ministar.
Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2023
SVET
Blinken o mogućoj kineskoj vojnoj pomoći Rusiji: Posledice su neminovne
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala