- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Blinken o mogućoj kineskoj vojnoj pomoći Rusiji: Posledice su neminovne

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaEntoni Blinken
Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2023
Pratite nas
Potencijalno pružanje kineske vojne pomoći Rusiji, koja izvodi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, imaće posledice, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken na pres konferenciji u Nju Delhiju nakon sastanka ministara inostranih poslova G20.

„Ako bi Kina počela da pruža materijalnu vojnu podršku ruskoj agresiji u Ukrajini ili da pomaže Rusiji da sistematski zaobiđe sankcije, onda bi to bio ozbiljan problem za SAD i Kinu“, rekao je Blinken.

Dodao je da SAD ne primećuju da se to radi, ali vide da Peking razmatra taj predlog. Naveo je da je ovo pitanje već pokrenuo na sastanku sa rukovodiocem kancelarije Komisije Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Vangom Ji u Minhenu.
„Rekao sam mu da će to biti ozbiljan problem u našim odnosima sa Kinom. Jasno sam stavio do znanja da će takve akcije imati posledice. Neću detaljno opisivati kakve mogu biti posledice, ali, naravno, mi imamo ovlašćenja za sankcije različitih vrsta“, zaključio je američki državni sekretar.
Ranije je objavljeno da je američki državni sekretar tražio kontakt sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom na ministarskom sastanku G20 u Nju Delhiju i da su razmenili par reči.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2023
RUSIJA
Lavrov: Pretnje Kini pokazuju da su maniri Zapada pali ispod svakog nivoa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala