- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Pretnje Kini pokazuju da su maniri Zapada pali ispod svakog nivoa

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2023
Pratite nas
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su maniri Zapada, kad je reč o pretnjama Kini u vezi sa sukobom u Ukrajini, pali ispod svakog nivoa, te da dovode u sumnju adekvatnost onih koji takve pretnje iznose.

„Pretnje koje se sada čuju na račun Kine kod mene izazivaju sumnju u adekvatnost onih koji te pretnje iznose. U principu, ne treba nikome pretiti, ali kada prete Kini u savremenim uslovima, to nikako ne mogu da shvatim. Maniri naših zapadnih kolega su, naravno, veoma podbacili. Oni su, prema mom mišljenju, diplomatiju već odavno stavili po strani i bave se samo pretnjama i ucenama“, rekao je Lavrov tokom konferencije za štampu na kraju sastanka ministara inostranih poslova G20.

Cilj Blinkenove posete Centralnoj Aziji

Ruski ministar je, komentarišući posetu državnog sekretara SAD Entonija Blinkena Centralnoj Aziji rekao da je cilj povećane aktivnosti Vašingtona u Zajednici Nezavisnih Država da te zemlje ne očuvaju dobre odnose sa Rusijom.

„To što mi sada uočavamo povećanu aktivnost ne samo Amerikanaca, već i Evropljana, Engleza, naravno, u svetu koji se razvija i posebno na teritoriji ZND je kao linija, a oni ne kriju da tamo rade protiv toga da te države sačuvaju dobre odnose sa Rusijom “, objasnio je Lavrov.
On je dodao da Zapad predlaže da se deluje po principu „zauzmite stranu pobednika, Rusija će pretrpeti poraz i zato se opredelite unapred “.

Zaštita od samovolje Zapada i sankcija

Lavrov je, pored toga, izjavio da je u Nju Delhiju sa ministrima inostranih poslova Turske, Kine i Brazila razgovarao o prelasku na obračune u nacionalnim valutama i korišćenje novih logističkih lanaca.
„Prelazak na nove logističke lance koji će biti zaštićeni od samovolje Zapada, sankcija i ostalih nelegitimnih aktivnosti, prelazak na obračune u nacionalnim valutama zbog najgrubljih zloupotreba, koje Amerikanci dozvoljavaju kao emitenti dolara, pa i Evropska unija kao emitent dolara, a Japanci takođe aktivno zloupotrebljavaju svoj jen, sve to su bile teme razgovora sa kineskim kolegom, ministrima Brazila i Turske“, objavio je diplomata.
Lavrov se sastao sa novim ministrom spoljnih poslova Kine - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2023
RUSIJA
Prvi sastanak Lavrova i novog ministra spoljnih poslova Kine: Na dnevnom redu Ukrajina i plan Pekinga
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala