- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Sistem Grad u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Stoltenberg: Deo NATO-a već povećava proizvodnju oružja i municije radi isporuka Ukrajini

Pratite nas
U toku je 377. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Kijev je zatražio kasetnu municiju od Vašingtona, javlja Rojters. Ukrajinske trupe se povlače iz Artjomovska u "malim grupama", preneo je AFP. Ukrajinski političar Denis Jaroslavski rekao je da bi "pakao" mogao da počne u susednim gradovima ako se ukrajinska vojska povuče.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:44 07.03.2023
Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni saopštio je da se sastao sa visokim vojnim oficirima iz Velike Britanije, Poljske i Sjedinjenih Američkih Država.
19:21 07.03.2023
Francuska ministarka spoljnih poslova Katarin Kolona pozvala je partnere na „masovnu i brzu“ vojnu pomoć Ukrajini.
„Naša vojna podrška Ukrajini mora biti masovna i brza kako bi se Ukrajini pomoglo ne samo da opstane, već i da bude u stanju da, kada poželi i bude mogla, izvrši kontraofanzivu i promeni položaj snaga na bojnom polju... Ali kako bi se to uradilo masovno i brzo, a to je ono što već radimo, neophodno je da ova pomoć zadovolji potrebe Ukrajine“, rekla je Kolona na sastanku Komisije za međunarodne poslove Narodne skupštine Francuske.
Prema njenim rečima, Kijevu su trenutno najpotrebnija nova municija i PVO sistemi.
Ona je dodala da će EU nastaviti da jača sankcije Rusiji.
„Uveli smo već deset paketa sankcija Rusiji. Želim da istaknem da te sankcije ne utiču na ruski narod, već samo na one koji su odgovorni za rat... I nastavićemo da dalje jačamo ove sankcije“, istakla je francuska ministarka.
19:19 07.03.2023
Premijer Južne Koreje Han Dok Su izjavio je da Seul ne razmatra mogućnost isporuka smrtonosnog oružja Ukrajini.
„Trenutno ne razmatramo slanje Ukrajini smrtonosnog naoružanja. Pružaćemo humanitarnu pomoć, a kada dođe vreme učestvovaćemo u obnovi Ukrajine. Takođe, pružamo podršku elektroenergetici Ukrajine, dostavljajući im neku opremu“, rekao je on na sastanku sa stranim novinarima u Pusanu.
Južna Koreja je već obećala 130 miliona dolara dodatne humanitarne pomoći Ukrajini, dok je prošle godine poslata pomoć u visini od 100 miliona.
19:12 07.03.2023
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da mnoge članice Alijanse već povećavaju proizvodnju oružja i municije radi isporuka Ukrajini.
On je na zajedničkoj konferenciji za medije sa švedskim premijerom rekao da „vojna industrija mora da donese odluku o povećanju proizvodnje“.
Stoltenberg je takođe pozdravio ideju Evropske unije o formiranju zajedničkih kupovina oružja za Kijev, kao i za popunjavanje sopstvenih rezervi.
Šef NATO je danas stigao u Stokholm, gde planira da 8. marta učestvuje u neformalnom sastanku ministara odbrane članica EU, posvećenom većoj vojnoj pomoći Ukrajini.
18:47 07.03.2023
Pregovori Ujedinjenih nacija i Rusije u Ženevi sledeće nedelje biće održani na visokom nivou i ticaće se crnomorske inicijative o žitu, izjavio je na brifingu zamenik portparola generalnog sekretara UN Farhan Hak.
18:38 07.03.2023
Odluku Kijeva da nastavi sa odbranom Bahmuta (ruski naziv Artjomovsk) predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski objasnio je činjenicom da će ruske trupe nakon njegovog zauzimanja moći da nastave ofanzivu na druge velike gradove Donbasa.
„Shvatamo da posle Bahmuta oni (ruske trupe) mogu da krenu dalje. Mogu da idu na Kramatorsk, na Slavjansk. Posle Bahmuta, ovo će biti otvoren put ka drugim gradovima... u donjevkom pravcu“, rekao je Zelenski u intervjuu za „Si-En-En“.
U ponedeljak je američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio da Artjomovsk, gde se vode teške borbe, ima više simboličan nego strateški značaj. Kasnije se za nastavak odbrambene operacije i dalje jačanje ukrajinskih pozicija u Artjomovsku založio glavnokomandujući ukrajinskih trupa Valerij Zalužni.
18:18 07.03.2023
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš doputovao je u Ukrajinu gde će razgovarati sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim o produženju prehrambenog sporazuma.
To je na brifingu za novinare saopštio zamenik portparola generalnog sekretara Farhan Hak.
Gutereš stiže u Kijev iz Poljske.
18:03 07.03.2023
Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se sa vršiocem dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenijem Balickim.
Oni su razmotrili mogućnosti socijalno-ekonomskog razvoja regiona, bezbednost i druga pitanja.
16:18 07.03.2023
Ministarstvo odbrane Mađarske demantovalo je izjavu slovačkog ministra da ova zemlja obučava ukrajinske vojnike. Kako su naveli u Ministarstvu Mađarska obučava samo vojne lekare, a u zemlji se takođe leče ranjeni ukrajinski vojnici, saopštio je portal „Teleks“.
Mađarsko Ministarstvo istaklo je da se stav Budimpešte nije promenio.
„Mi smo na strani mira i ne podržavamo nikakve korake koji vode ka eskalaciji rata, tako da nećemo slati oružje ili vojnike u Ukrajinu“.
Ranije je slovački list „Parametar“ saopštio da je ministar odbrane Slovačke Jaroslav Nađ izjavio da se ukrajinski vojnici navodno obučavaju u Mađarskoj.
15:32 07.03.2023
Devedeset ruskih vojnika oslobođeno je danas iz zarobljeništva na teritoriji pod kontrolom Kijeva, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Kako se navodi, vojnici su oslobođeni posle pregovora, a biće prebačeni u Moskvu avionima vojske Rusije gde će im biti pružena neophodna medicinska pomoć.
13:06 07.03.2023
Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Ruske Federacije:
◾Ruske oružane snage su za dan likvidirale preko 75 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Donjecka;
◾Avijacija ruskog ratnog vazduhoplovstva oborila je ukrajinske avione SU-24 i Su-25 u DNR, odnosno Hersonskoj oblasti;
◾Gubici Oružanih snaga Ukrajine u području Krasnog Limana iznosili su 125 vojnih lica i sedam komada tehnike;
◾Ruske trupe uništile su skladište municije 110. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Avdejevke u DNR;
◾Oružane snage RF su u pravcu Hersona uništile oko 35 vojnika i dva haubice D-30 Oružanih snaga Ukrajine.
12:35 07.03.2023
Sistemi PVO „Patriot“ već su stigli u Ukrajinu, rekao je poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak u intervjuu španskom listu Razon.
„Moram da istaknem da su zahvaljujući naporima Poljske, baterije 'Patriot' i prvi tenkovi 'Leopard', između ostalog, već stigli u Ukrajinu“, rekao je on.
Ovo je prva potvrda da se kompleksi obećani krajem prošle godine već nalaze u Ukrajini.
11:55 07.03.2023
10:39 07.03.2023
Kijev je počeo pregovore sa partnerima o produženju sporazuma o žitu, Ruska Federacija u njima ne učestvuje, prenosi Rojters pozivajući se na visoko rangirani izvor u ukrajinskim vlastima.
„Ukrajina je započela onlajn pregovore sa partnerima, koji imaju za cilj da da Kijev nastavi da isporučuje žito na svetska tržišta“, navodi se u saopštenju agencije.
Kako je saopštio izvor, Ukrajina nije pregovarala sa Ruskom Federacijom, ali da ima raziumevanje povodom toga da ukrajinski partneri to rade.
09:59 07.03.2023
08:56 07.03.2023
Ruske snage kontrolišu skoro polovinu Artjomovska, saopštio je savetnik lidera DNR Jan Gagin.
Juče je savetnik lidera DNR rekao da se oko deset hiljada vojnika Oružanih snaga Ukrajine nalazi u operativnom opkoljenju Artjomovska.
07:47 07.03.2023
Šef kineske diplomatije Ćin Gang - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2023
RUSIJA
Dvostruki standardi: Zašto Amerika može isporučivati oružje Tajvanu, a Kina ne može Rusiji?
07:30 07.03.2023
07:23 07.03.2023
Ukrajinske trupe nemaju više potencijal za pokretanje ofanzive u području Svatovo i Kremena u Luganskoj Narodnoj Republici, izjavio je u utorak oficir 95. posebne vazdušno-jurišne brigade Jurij Kočevenko.
"Danas se vode žestoke borbe u području Svatova i Kremene, oni (ruska vojska) su značajno napredovali, akumulirali snagu, dok smo mi izgubili ofanzivni potencijal. Situacija je prilično ozbiljna i napeta. Generalno, kako god da vršimo procenu situacije, nas je tri puta manje. Nema potrebe da se previše sekiramo, ako budemo morali da napustimo neko naselje", rekao je Kočevenko televiziji Rada.
U februaru su ukrajinske trupe neuspešno pokušale da krenu u ofanzivu u području Kremena, pretrpevši nove gubitke. Zatim su se vratili na ranije položaje.
07:12 07.03.2023
Gradovi koji se nalaze u blizini Artjomovska mogu se naći na udaru, ako ukrajinske trupe napuste ovo mesto, izjavio je Denis Jaroslavski, bivši policajac i komandant jedinice Oružanih snaga Ukrajine televiziji Rada.
„Ljudi moraju da shvate da ako Oružane snage Ukrajine sada napuste Bahmut, uprkos žrtvama koje smo podneli... ovaj pakao koji se tamo sada dešava prenećemo u druge gradove“, rekao je on.
Na primer, Časov Jar, Kramatorsk i druga mesta u DNR mogu se naći na udaru.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala