- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Peking: Amerika neće uspeti da formira azijski NATO

© AFP 2023Američki vojnici
Američki vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države neće uspeti da ostvare svoje planove za formiranje azijske verzije NATO-a u Indo-pacifičkom regionu, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang na konferenciji za novinare na marginama sednice Nacionalnog narodnog kongresa Kine koja se održava u Pekingu.

„Indo-pacifička strategija Sjedinjenih Država se razmeće sa slobodom i otvorenošću, dok u stvarnosti ujedinjuje i angažuje grupe u različitim zatvorenim i isključivim malim krugovima. U njoj se navodi da SAD podržavaju regionalnu bezbednost, ali u stvari izazivaju konfrontaciju i planiraju da sklope azijsko-pacifičku verziju NATO-a“, rekao je ministar.

On je istakao da Vašington, kada kaže da njegova politika u regionu doprinosi regionalnom prosperitetu, zapravo želi da uništi proces regionalne integracije.
Sjedinjene Države otvoreno izjavljuju da oblikuju strateško okruženje Kine, rekao je on, „što tačno otkriva pravu svrhu indo-pacifičke strategije za obuzdavanje Kine“.
Ova politika je štetna po dugoročne interese zemalja regiona, a njeni ciljevi se ne mogu realizovati, naglasio je Ćin Gang.
Šef kineske diplomatije Ćin Gang - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2023
RUSIJA
Dvostruki standardi: Zašto Amerika može isporučivati oružje Tajvanu, a Kina ne može Rusiji?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala