- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

OPEK: Žalimo zbog smanjenja investicija u proizvodnju nafte u SAD

© Sputnik / Alekseй VitvickiйZastava OPEK-a na sednici u Beču
Zastava OPEK-a na sednici u Beču - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2023
Pratite nas
OPEK žali zbog smanjenja investicija u proizvodnju nafte u pojedinim delovima sveta, uključujući Sjedinjene Američke Države, izjavio je generalni sekretar organizacije Haitam el Gais na međunarodnoj energetskoj konferenciji CERAWeek u teksaškom Hjustonu.
Prema njegovim rečima, smanjenje investicija u SAD se odvija i zbog uticaja ekoloških faktora.
On je na konferenciji takođe objavio da će nafta ubuduće sačuvati ulogu kritične komponente na energetskom tržištu.
El Gais je, takođe, naglasio da članice OPEK smatraju da će potražnja za naftom u ovoj godini porasti za 2,3 miliona barela dnevno, pri čemu najveći deo potraživati azijske zemlje, uključujući Indiju i Kinu.
Sekretar je precizirao da će od ovih 2,3 miliona barela potraživanja Kine iznositi oko 600 hiljada barela.
Alijansa Opek plus je na sastanku početkom decembra prošle godine potvrdila da će ostati na snazi aktuelni parametri ugovora, odnosno da će proizvodnja nafte i dalje biti smanjena za dva miliona barela dnevno.
OPEK plus je u maju 2020. godine smanjio proizvodnju nafte za 9,7 miliona barela dnevno zbog pada potražnje za tim energentom usled pandemije. Od avgusta prošle godine alijansa je prešla na finalnu etapu odustajanja od tog smanjenja, ali je od novembra ponovo smanjila proizvodnju za dva miliona barela dnevno u poređenju s nivoom koji je bio maksimalan do avgusta.
Potpisnici dogovora su odluku obrazložili neodređenošću prognoza svetske ekonomije i, u skladu s tim, perspektivama smanjenja potražnje za naftom.
Krajem oktobra prethodne godine generalni sekretar OPEK-a Haitam el Gais je saopštio da OPEK plus prognozira višak ponude na tržištu nafte u četvrtom kvartalu protekle godine i na početku ove, zbog čega je ponovo odlučeno da se smanji proizvodnja.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2022
RUSIJA
Peskov: SAD gube živce zbog odluke OPEK+ da smanji proizvodnju nafte
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala