- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Peskov: SAD gube živce zbog odluke OPEK+ da smanji proizvodnju nafte

© Sputnik / Mihail VoskresenskiйPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su počele da gube živce zbog odluke OPEK+ da smanji proizvodnju nafte. Amerikanci pokušavaju da manipulišu svojim rezervama nafte i takva igra neće doneti ništa dobro, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„SAD su bukvalno počele da gube živce zbog takve odluke i sada je njihov glavni zadatak jeste, čak i po cenu destabilizacije globalnog energetskog tržišta, da podstaknu odluke kakve je, delimično, ipak donela Evropska unija u poslednjem paketu sankcija na temu uvođenje nekih ograničenja u cenama“, rekao je Peskov u intervjuu televiziji „Rosija 1“.

Peskov je dodao da SAD pokušavaju da manipulišu svojim zalihama nafte, izbacujući dodatne količine tog energenta na tržište i naglasio da ta igra neće ništa dobro doneti.
Portparol Kremlja je naglasio da odgovorna pozicija OPEK+ balansira haos koji Amerikanci priređuju na energetskom tržištu i dodao da Amerikanci zarađuju neverovatno velike količine novca na prodaji gasa, a Evropljani im plaćaju i svoju ekonomiju tako lišavaju konkurentnosti.
Situacija s energentima u narednih 10-20 godina će biti veoma žalosna po Evropu, smatra Pekosv.

„Proizvodnja je otežana, dolazi do deindustrijalizacije. Sve ovo će u budućnosti u narednih 10-20 godina, imati veoma žalosne posledice po evropski kontinent“, naglasio je portparol Kremlja.

Članice organizacije OPEK+ su donele odluku da od novembra smanje proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno.
Ranije je državni sekretar Entoni Blinken izjavio da SAD razmatraju niz novih mera, između ostalog i saradnju sa Saudijskom Arabijom, nakon odluke OPEK+ da smanji proizvodnju nafte.
Sedište OPEK-a u Beču - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
SVET
Odluka OPEK plus o smanjenju proizvodnje nafte: Amerika šokirana ali ne može ništa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala