- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Očekivani zaokret Turske – "Suhoji" umesto F-16

© Sputnik / Alekseй VitvickiйLovac F-16
Lovac F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2023
Pratite nas
Najavu Ankare da može odustati od kupovine američkih lovaca F-16 i kupiti od Rusije ili neke druge zemlje druge borbene avione ruski vojni eksperti vide kao „očekivani zaokret Turske“ u sticanju pune nezavisnosti i odbrani svojih nacionalnih interesa, ali i kao „čisto trgovanje“.
„Ako Turska želi da kupi avione iste klase kao F-15 ili F-16, onda može sasvim lako da ih kupi od Rusije, ili od Francuske, čak i od Indije, ako žele da im prodaju, u šta sumnjam. Tržište postoji. To nisu avioni pete, već četvrte generacije. Moram reći da lovci F-15 i F-16 nisu novi avioni, tako da je izbor prilično veliki. Rekao bih takođe da su naši Su-35 i Mig-35 daleko bolji od F-15 i F-16 i to je već dokazano. Druga stvar je što se ovde pojavljuje jedno ‘ali’. Sa političke tačke gledišta, ne gledam na ovaj demarš Turske kao na realan. Najverovatnije se ovde radi o trgovanju, a poznato je da na Istoku veoma vešto trguju“, ocenjuje ruski ekspert Aleksej Podberjozkin.
Jedan od razloga zašto Turska traži zamenu za lovce F-16 mogao bi da bude nacionalna katastrofa povezana sa posledicama zemljotresa. Zemljotres je poprilično opustošio budžet zemlje, a kupovina F-16 je izuzetno skupo zadovoljstvo.
Tu tezu je potvrdio i Čagri Erhan, član Predsedničkog saveta za bezbednost i spoljnu politiku Turske, koji je rekao da će Ankara nakon zemljotresa odbiti zahtev za F-16, jer je njegova cena 20 milijardi dolara.
Erhan je uveren da je turska vlada napravila grešku tražeći borbene avione od Vašingtona, uz obrazloženje da je ovaj model aviona već zastareo i nekonkurentan u odnosu na druge, te da sada postoje i druge opcije, poput kineske letelice koja je prodata Pakistanu, ruskih aviona, kao i lovca „Jurofajter“, nastalog u koperaciji Ujedinjenog Kraljevstva, Nemačke, Španije i Italije.
© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaEksperti kažu da na svetskom tržištu postoji dosta dobrih borbenih aviona koje bi Turska mogla da kupi, ali da su po ceni i kvalitetu ruski avioni najbolja opcija
Ruski višenamenski lovac Su-35 - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2023
Eksperti kažu da na svetskom tržištu postoji dosta dobrih borbenih aviona koje bi Turska mogla da kupi, ali da su po ceni i kvalitetu ruski avioni najbolja opcija

Ruski „Migovi“ i „Suhoji“ umesto američkih F-16

Osim toga, prema Erhanovim rečima, Kongres pod „nekim izgovorom“ i dalje odbija da odobri prodaju, dok mediji objašnjavaju da Vašington odugovlači sa odobravanjem tog ugovora jer pokušava da izvrši pritisak na Tursku po pitanju članstva Švedske i Finske u NATO. List "Hurijet" je pisao da će prodaja F-16 zavisiti od odobrenja turskih vlasti da Švedska i Finska uđu u NATO.
Ankara je postavila niz zahteva Helsinkiju i Stokholmu, među kojima je i proglašavanje kurdskih organizacija terorističkim i izručenje onih koje Turska smatra zločincima, a te zemlje ne žure da ispune ove uslove.
„U određenoj meri se trguje, s obzirom da Turci zauzimaju posebnu poziciju u okviru NATO država, uključujući i po pitanju pristupanja Švedske i Finske u NATO, a osim toga prilično su uvređeni i zbog toga što već predugo čekaju na svoj ulazak u EU", kaže Podberjozkin.
Erdogan je beskompomisan čovek, kaže Podberjozkin, dodajući da je imao priliku da sa njim razgovara.
"On je čovek koji je potekao iz radničkog kvarta i zadržao je tu čvrstinu. I Putin je priznao da je sa njim veoma teško pregovarati, mada kažu da ispunjava svoje obaveze. Tako da će on trgovati, pa bi od Amerikanaca i mogao da dobije popust, ali ne treba zaboraviti i da Rusija ima znatno jeftinije tenkove i avione, a to je veoma važan faktor. Ipak, kada se kupuje takva tehnika, onda cena nije presudna. Međutim, ovde imamo drugu važnu stvar, a to je da su F-15 i F-16 stari 30-40 godina, pa čak i sa njihovom modernizacijom i svim ostalim, to nije tehnika kojoj će Turci težiti. Mislim da će tražiti druge avione, druge opcije ili će tražiti veliki popust za te američke avione. Ne isključujem da i sa nama mogu da trguju oko Mig-35 i Su-35“, smatra Podberjozkin.

Erdogan odoleva američkim pritiscima

Ankara je oktobra 2021. godine izjavila da želi da kupi avione F-16. To se desilo nakon što je Turska isključena iz američkog programa za proizvodnju lovaca pete generacije F-35, jer je kupila od Rusije raketne sisteme S-400.
Amerika je zbog toga dugo ucenjivala Tursku, koja je potrošila skoro 1,4 milijarde dolara svog novca na program za proizvodnju F-35. Po svemu sudeći, sada je na pomolu i nova kriza u odnosima dva NATO saveznika, Turske i SAD, s obzirom da Ankara traži od SAD da im vrati 1,4 milijarde dolara uplaćenih za avione F-35, dok Amerikanci pak žele da im Ankara uplati još novca, jer je proizvodnja ove letelice, posle suspenzije Turske, poskupela za oko 500 miliona dolara. Uz to, Amerika je na korak od odobravanja isporuke F-35 Grčkoj, sa kojom je Turska „na ratnoj nozi“.
U komplikovanu situaciju oko isporuke ratnih aviona Ankari umešao se i kongresmen Majk Mekol, koji je Turskoj predložio da svoje sisteme S-400 isporuči Ukrajini, a da zauzvrat dobije američki sistem "Patriot", po matrici kako je to sa S-300 učinila Slovačka, dok je administracija Džozefa Bajdena bila nešto konkretnija, pa je Turskoj ponudila 40 novih aviona F-16 i modernizaciju još 80 letelica u zamenu za slobodan prolaz Švedske i Finske u NATO.
I kada se činilo da je Ankara pristala na ovakvu ponudu, prokurdski aktivisti su u Stikholmu zapalili primerak Kurana, što je izazvalo gnevnu reakciju turskih vlasti i na neodređeno vreme odložilo prijem Švedske u Alijansu.
Iako Erdogan važi za tvrdog pregovarača i iako se čini da u svakoj situaciji ima nekog džokera u rukavu, ima mišljenja da se ponovo može naći pod pritiskom SAD i to uoči predsedničkih izbora u Turskoj, zakazanih za 14. maj. Turska opozicija uspela je da izabere zajedničkog kandidata za izbore, pa bi se moglo dogoditi Vašington ili London podrže njegovog protivkandidata ako Erdogan napravi neki pogrešan korak koji nije po volji SAD.

„Amerikanci su krajnje nezadovoljni Erdoganom, i ne samo Amerikanci. Zato će, naravno nastojati da proguraju svog kandidata, organizuju demokratske izbore i tako dalje. Međutim, avioni svakako nisu taj problem koji treba rešavati odmah i sada i na tu odluku se može sačekati... Erdogan je čovek čvrstog karaktera i on je već mnogo puta do sad prošao kroz takve situacije – bio je u zatvoru i tukao se, a pregurao je čak i pokušaj državnog udara. Dakle, to nije čovek koga je lako slomiti i ne možete ga uplašiti izborima. Kakve god teškoće da postoje, to ne otežava njegovu poziciju. Kod njega mi se sviđa to što će on uvek dosledno ostvarivati svoj cilj, iako ta pozicija, nažalost, neodgovara uvek našim (ruskim) interesima“, ocenio je Podberjozkin.

Ekspert zaključuje da na svetskom tržištu postoji dosta dobrih borbenih aviona koje bi Turska mogla da razmotri, ali ističe da su po ceni i kvalitetu ruski avioni najbolja opcija.
Avioni SAD i Južne Koreje tokom velikih vojnih vežbi - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2023
VOJSKA I NAORUŽANJE
Novi kvar na američkom avionu: Otkriven uzrok bizarne nesreće F-35, svi moraju na popravku /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala